BA-5. semester: Kirke- og Teologihistorie 3 (Inkl. Metode)

Kursusindhold

Kursusbeskrivelsen til hold A er følgende:

På dette kursus vil vi læse klassiske tekster om temaet kirke og stat med særligt fokus på dansk kirkehistorie. Vi begynder med reformationens omkalfatring af kirkebegrebet og forholdet mellem kirke- og kongemagt, herunder Luthers såkaldte to-regimente-lære og indførelsen af reformationen i Danmark.

Vi læser uddrag af den københavnske reces, Skibbykrøniken og Kirkeordinansen, inden vi ser på med de kirkelige forholds udvikling i såkaldte konfessionaliseringsproces.

Med enevældens indførelse i 1660 fulgte en ny statskirke, og vi skal beskæftige os med såvel ideologien bag denne ordning som kritikken af den. Vi vil studere radikale pietisters antiautoritære og kirkekritiske protester samt statens svar i form af konventikelplakaten.

Vi vil følge virkningshistorien af pietisternes frihedsønsker og opfattelse af lægfolks myndighed i de tidlige vækkelser og op til Grundlovens indførelse af religionsfrihed i 1849.

Til slut vil vi se på den frihedstradition i folkekirken, som samtidig med vækkelsesbevægelsernes højdepunkt i det 19. århundredes udmøntede sig i lovgivning om sognebåndsløsning og valgmenigheder, og i det 20. århundrede – på trods af kirkelig modstand – banede vej for en statslig lovgivning om ordination af kvindelige præster i folkekirken.

 

Metode:

På denne del af KH3 beskæftiger vi os med kirkehistorisk metode. Vi behandler tre sammenhængende problemstillinger: (1) kirkehistorieskrivningens historie, (2) kildekritikkens fremkomst og den moderne historieskrivning og (3) de fortolkningsproblemstillinger, som kirkehistorien implicerer. Kursets historiografiske del behandler kilder, som er særlig udvalgt med henblik på undervisningen.

 

Kursusbeskrivelsen til hold B er følgende:

Ved overgangen til det 18. århundrede skabte den radikale pietist Gottfried Arnold (1666-1714) en kætterhistorie. Han opfattede denne tilgang som en ny kirkehistorieskrivning. Ja, denne nye tilgang skulle skrive frem, hvad den sædvanlig historieskrivning havde undertrykt: Gottfried ville belyse og omvurderer forholdet mellem dem, kirkehistorien havde privilegeret, og de “andre”, som kirkehistorien havde undertrykt og endda skrevet ud af kristendommens historie. Vi skal beskæftige os med Arnolds tilgang, men også se på dens begrænsninger, når vi ser både bagud og fremad i kirkehistorien.

 

Kurset er således inspireret af moderne diskussioner om køn, social marginalisering og udelukkelse af minoriteter. Kirkehistorien viser os, at forsøget på at komme hinsides sådanne udelukkelser i sig selv truer med at blive en normativ position. Her bliver diskussioner af bodfærdighed og åbenbaringer centrale, idet disse diskussioner på forskellig vis omhandler, hvem der har ret til at kalde sig selv ”sand” kristen. En anden central distinktion bliver her, hvordan man fortløbende skal afstemme forholdet mellem private opfattelser og den offentlige religion.

 

Bemærk, at der, som et nyt led i alle KH3 kurser, vil blive læst enkelte tekster på tysk. Sideløbende tilbydes der lektiehjælp og et minisprogkursus i tysk.

 

Bemærk også, at metodeundervisningen er en integreret del af undervisningen i KH3. Som led i metode-undervisningen vil kurset behandle tre sammenhængende problemstillinger: (1) kirkehistorieskrivningens historie, (2) kildekritikkens fremkomst og den moderne historieskrivning og (3) de fortolkningsproblemstillinger, som kirkehistorien implicerer. 

Engelsk titel

Church History 3

Uddannelse

Teologi

Målbeskrivelse

Overordnede læringsmål i henhold til studieordningen: Gennem fælles læsning af oversigtslitteratur og centrale tekster skal deltagerne erhverve reflekteret kendskab til centrale kirke- og teologihistoriske temaer, samt opøve færdigheder i at afgrænse og fortolke tekster med perspektivering til den historiske kontekst og relevante forskningsdiskussioner.

Holdundervisning

Latin 2 er en forudsætning for at kunne følge dette kursus

Skriftlig
Mundtlig
Individuel
Kollektiv
Feedback ved afsluttende eksamen (ud over karakteren)

 

 

ECTS
15 ECTS
Prøveform
Mundtlig prøve på baggrund af aflevering, 30
Prøveformsdetaljer
Prøven er mundtlig af højst 30 minutters varighed inkl. bedømmelse med 30 minutters forberedelse med begrænsede hjælpemidler. Eksamensspørgsmålene består af et hovedspørgsmål samt et bispørgsmål vedrørende den historiografiske og metodiske del af pensum.
Hjælpemidler
Kun visse hjælpemidler tilladt (se beskrivelse nedenfor)
Bedømmelsesform
7-trins skala
Censurform
Ingen ekstern censur
Intern censur
Eksamensperiode

Vintereksamen

 

Kriterier for bedømmelse

Enkeltfag dagtimer (tompladsordning)

  • Kategori
  • Timer
  • Holdundervisning
  • 84
  • Forberedelse (anslået)
  • 210
  • Eksamensforberedelse
  • 125
  • Eksamen
  • 1
  • Total
  • 420

Kursusinformation

Undervisningssprog
Dansk
Kursusnummer
TTEA3KHBAU
ECTS
15 ECTS
Niveau
Bachelor
Varighed

1 semester

Placering
Efterår
Skemagruppe
Første undervisningsgang i uge 36
Kapacitet
..
Studienævn
Studienævnet for Teologi
Udbydende institut
  • Teologi
Udbydende fakultet
  • Det Teologiske Fakultet
Kursusansvarlige
  • Lars Cyril Nørgaard   (3-7c717e5084757f7c3e7b853e747b)
  • Sigrid Nielsby Christensen   (4-847f7479518576807d3f7c863f757c)
  • Tine Ravnsted-Larsen Reeh   (3-8482825084757f7c3e7b853e747b)
Underviser

Hold A: Sigrid Nielsby Christensen, Tine Reeh
Hold B: Lars Cyril Nørgaard,

Gemt den 02-07-2025

Er du BA- eller KA-studerende?

Er du bachelor- eller kandidat-studerende, så find dette kursus i kursusbasen for studerende:

Kursusinformation for indskrevne studerende