DAN; Valgfag 2: Genre og fortolkning

Kursusindhold

Kurset beskæftiger sig med genrers rolle i vores forståelse af litteraturen – og af andre simple og komplicerede kulturelle ytringer.

 

Genrer omgiver os på alle sider. De er med til at bestemme, hvordan vi udtrykker os, hvordan vi forstår hinanden, hvordan vi begriber vores omverden, og hvordan vi danner fællesskaber. Genrer er også afgørende for vores forståelse af litteratur og andre avancerede kulturelle ytringer. Vi fortolker altid tekster ud fra et begreb om, hvad deres genre er, og selvom denne forståelse kan forskyde sig undervejs i fortolkningen, forskyder den sig altid til et nyt billede af relationen mellem tekst og genre.

 

Denne genrefortolkning er ofte automatisk og reflekteres sjældent som sådan.  Kurset lærer de studerende at blive bevidste om, hvilken rolle genrer spiller i deres fortolkningsarbejde og at bruge genrer aktivt og teoretisk reflekteret i fortolkningen.

 

Den teoretiske ramme om disse analyser er den moderne genreforsknings mangfoldige analyser af, hvordan tekster opstår og virker i sociale sammenhænge. Særlig vægt lægges på teorier om genres dynamiske samspil, deres sociale funktion, deres ideologiske karakter samt deres rolle i fortolkningen.

 

Kurset henter sit materiale bredt fra litteraturhistoriens mange genrer og inddrager også tekster fra en videre mediemæssig og retorisk kontekst. Blandt forfattere, der vil blive læst, kan nævnes Ludvig Holberg, N.F.S. Grundtvig, Mary Shelley, Christian Winther, Henrik Ibsen, Amalie Skram, Thorkild Bjørnvig, Inger Christensen, Isaac Asimov, Margaret Atwood, Pia Juul, Malte Tellerup og Olga Ravn. Kursisterne får endvidere lejlighed til selv at foreslå tekster til behandling på kurset.

 

Kurset er først og fremmest litterært, men som genreforskningen selv tværfaglig i sin interesse. Læseformen er alment orienteret og studerende kan ved kurset slutning udfolde en genrebaseret fortolkning af såvel litterære tekster som andre kulturelle ytringer – såvel æstetiske som retoriske.

Engelsk titel

Genre and interpretation

Målbeskrivelse

Kursusspecifikke mål

Ved prøven kan den studerende demonstrere:

Viden om:

  • Genrers rolle i litteraturforståelsen i dens historiske og kulturelle sammenhæng
  • Nyere genreteori og de dertil knyttede teoretiske, metodiske og analytiske problemstillinger.

 

Færdigheder i at:

  • Udfolde sin analytiske og formidlingsmæssige kompetence til at analysere, hvilken rolle genrer spiller i litterære – og andre – tekster. tilrettelægge og gennemføre systematisk selvstændigt studium af genrers rolle i fortolkningen og fremstille selvstændige iagttagelser og argumenterede refleksioner velstruktureret og vederhæftigt.

 

Kompetencer i at:

  • tilegne sig den terminologi og de videnskabelige arbejdsområder, der knytter sig til studiet af forholdet mellem genre og fortolkning
  • tage kritisk stilling til centrale teoretiske og metodiske positioner inden for genreforskningen og deres relation til litteraturstudiet.

 

Studieordning

Kurset kan læses under følgende studieordning på Dansk:
 

Bacheloruddannelser:

2019-ordningen

 

Studieordningen findes her.

Kurset veksler imellem forskellige undervisningsformer. Der vil således være holdundervisning, kortere forelæsninger, gruppearbejde og skriveøvelser – individuelt og i grupper. Fællessang anvendt som pædagogisk redskab kan forekomme.

Kollektiv
Løbende feedback i undervisningsforløbet
Peerfeedback (studerende giver hinanden feedback)
ECTS
15 ECTS
Prøveform
Mundtlig prøve med opsyn.
Prøveformsdetaljer
Bunden mundtlig prøve med forberedelse
Hjælpemidler
Alle hjælpemidler tilladt
Bedømmelsesform
7-trins skala
Censurform
Ingen ekstern censur
Reeksamen

Bunden mundtlig prøve med forberedelse

Enkeltfag dagtimer (tompladsordning)

  • Kategori
  • Timer
  • Holdundervisning
  • 84
  • Forberedelse (anslået)
  • 210
  • Eksamensforberedelse
  • 118,5
  • Total
  • 412,5

Kursusinformation

Undervisningssprog
Dansk
Kursusnummer
TEMP000032
ECTS
15 ECTS
Niveau
Bachelor
Varighed

1 semester

Placering
Forår
Pris

Dette er et kursus via tompladsordningen mod betaling på Åbent Universitet. Tilmeld dig og se aktuel prisoversigt på   denne side.

Skemagruppe
Uden for skemastruktur
Kapacitet
35
Studienævn
Studienævnet for Nordiske Studier og Sprogvidenskab
Udbydende institut
  • Institut for Nordiske Studier og Sprogvidenskab
Udbydende fakultet
  • Det Humanistiske Fakultet
Kursusansvarlig
  • Sune Auken   (6-76787164786e436b7870316e7831676e)
Gemt den 20-04-2025

Are you BA- or KA-student?

Are you bachelor- or kandidat-student, then find the course in the course catalog for students:

Courseinformation of students