Besætningssundhed

Kursusindhold

Kurset er et videregående uddannelsesforløb med fokus på dyrlægers funktion som besætningsdyrlæge ved produktionsdyr (grise eller kvæg), herunder vurdering af sundhed, sygdom, velfærd og produktivitet samt rådgivning af besætningsejere og -personale.

 

Formålet med kurset er at forberede studerende til at kunne varetage rollen som veterinær rådgiver og - behandler i moderne produktionsbesætninger både som besætningsdyrlæge og repræsentant for offentlige myndigheder f.eks. Fødevarestyrelsen herunder at træne analytisk tilgang ved løsning af komplekse problemstillinger.  

 

Kurset bygger videre på viden, færdigheder og kompetencer opnået i forudsætningsfagene og placerer denne viden i en praktisk sammenhæng for besætningsrådgivning og integrerer grundlæggende kliniske kompetencer inden for

  • kliniske og parakliniske undersøgelser – både på enkeltdyr- og besætningsniveau
  • almene principper i sundhedsrådgivning og praktisk implementering
  • kommunikation og samarbejde
  • sygdomsudredning
  • dataindsamling, håndtering og epidemiologiske analyser
  • forebyggelse af sygdomme
  • behandling af sygdomme
  • evaluering af interventioner
  • videnskabelige metoder og evidensbaserede beslutninger
  • forbedring af velfærd
  • etik
  • bæredygtighed
  • rådgivning omkring management
  • økonomi
  • lovgivning

Kurset indeholder desuden praktiske øvelser omkring fødselshjælp (foetotomi og kejsernsit) samt reproduktionsundersøgelser ved køer

 

Kursusforløbet har to dele:

 

Del A: Gruppevis projektarbejde i et omfang svarende til 17,5 ECTS.

Grupperne skal arbejde selvstændigt (med ad hoc vejlederstøtte) med en drøvtygger- eller grisebesætning og udarbejde en skriftlig besætningsanalyse. Besætningsanalysen skal afspejle de faglige krav, der stilles til en professionel dyrlægepraksis, der er specialiseret inden for det pågældende husdyrhold.

 

Del B: Valgfrit ’projekt’ svarende til 2,5 ECTS.

  • Valgfrit projekt giver den studerende mulighed for at udvikle specialkompetencer inden for f.eks.: Diagnostik og/eller rådgivning i andre besætningstyper (ex. fjerkræ, fisk, pelsdyr eller små drøvtyggere samt dyr i naturforvaltning i det omfang kompetent vejledning er til rådighed), ophold i private dyrlægepraksis/besætninger eller diagnostiske laboratorier. Aktiviteterne kan foregå i Danmark såvel som udland.
  • Den enkelte studerende skal selv planlægge projektet/undervisningen  under vejledning af undervisere.
  • Den studerende skal føre logbog over relevante aktiviteter under projektet samt tilknytte akademiske refleksioner. På vegne af den kursusansvarlige skal aktiviteterne i projektet og udbyttet af undervisningen godkendes af den ansvarlige underviser som forudsætning for at gå til eksamen.
 
Engelsk titel

Herd Health Management

Uddannelse

Veterinærmedicin, kandidatuddannelse - differentieringskursus (valgfag)

Målbeskrivelse

Efter endt kursus forventes den studerende:

Viden

  • at kende de overordnede rammer og vilkår for husdyrbesætninger, der er nødvendige, for at dyrlægen meningsfuldt kan foreslå og videnskabeligt evaluere løsninger på problemer vedr. sundhed, behandling, forebyggelse velfærd og bæredygtighed.
  • at forstå baggrund, mål og instrukser for dyrlægers roller i primærproduktionen, som de til enhver tid er fastlagt i dansk lovgivning, herunder samspillet mellem opgaverne for besætningsdyrlægerne og embedsdyrlæger.
  • at kende principper omkring klinisk og laboratorie-diagnostik og evaluering af deres kvalitet (f.eks. sensitivitet og specificitet)
  • at kende formål og principper i følgende analysemetoder: Kvalitative (f.eks. interviewstudier/ tekstanalyse) vs. kvantitative metoder (f.eks. datatyper, datahåndtering, studiedesign, overensstemmelse hypotesetest med uni- og multivariable analyser for kontinuerte og binære responsvariable (inkl. confounding og interaktion).
  • at forstå basale formål og principper ved økonomisk orienterede analyser.
  • at forstå de centrale principper for formidling, kommunikation og læring i besætningsdyrlægens kontekst.

 

Færdigheder

  • at kunne planlægge egen læring gennem projektplanlægning og etablering af samarbejde med vejledere.
  • at kunne opsøge og vurdere litteratur.
  • at kunne organisere og gennemføre opsamling af data, samt håndtere og analysere data vedrørende sundhed, velfærd samt frugtbarhed og relationer til produktion og produktionsøkonomi.
  • at kunne beskrive problemkomplekser, formulere forslag til implementerbare interventioner i besætninger baseret på en videnskabelig analyse.
  • at kunne formidle komplicerede biologiske, praktiske og tekniske veterinære emner vedr. primærproduktionen til klienter/kunder og fagfæller.

 

Kompetencer

  • at kunne bestride funktionen som besætningsdyrlæge for produktionsdyr jvf. gældende dansk lovgivning.
  • at kunne anvende viden og færdigheder til at udvikle, foreslå eller evaluere forslag til helhedsorienteret og evidensbaseret løsning af komplicerede problemer relateret til sundhed og velfærd i en besætning med drøvtyggere eller søer under afvejning af værdier og holdninger hos besætningsejeren (inklusiv økonomi), personale i besætningen, lovmæssige reguleringer, overvejelser om bæredygtighed samt den studerendes egne værdier og holdninger.

Læringsformatet på kurset er en kombination af gruppearbejde, besætningsbesøg, regelmæssige vejledermøder, peer-feedback sessioner (indenfor og på tværs af dyrearter), forelæsninger og øvelser, der understøtter rådgivningsarbejdet (f.eks. gennemgang af medicinforbrug og vaccinationsprogrammer, sundhedsstyringskoncepter, brug af besætningsdata, epidemiologiske analyser, reproduktionsøvelser på kvæg, obduktioner og kommunikation m.m.)
Idet planlægning og kontinuerlig erhvervelse af viden er en del af hverdagen for rådgivende dyrlæger, er det et centralt element i kurset, at de studerende selv skal planlægge projektarbejdet (herunder frembringelse af relevante informationer og undervisning af hinanden) samt koordinere vejledningsforløbet.
Problembaseret læring og projektarbejde i en privat kommerciel besætning i samspil med vejledere vil bidrage til, at de studerende udvikler kompetencer i helhedsorienterede beskrivelser og analyser samt at kunne levere relevante løsningsforslag.
Processen kan bruges som prototype ved løsning af andre komplicerede problemer i fødevareproduktionen.

Evalueringsmodel: Dialogbaseret.

Skal opsøges af de studerende (et læringsmål)

Alle obligatoriske kurser/aktiviteter i den veterinære kandidatuddannelse undtagen retsmedicin og det veterinære speciale.

Godkendte kursusattester på følgende kurser:
SVEK13043U Veterinary Imaging
SVEK13002U Akutmedicin, obstetrik, intensiv terapi og klinisk anæstesiologi
SVEK13023U Almen klinisk praksis familiedyr
SVEK13008U Almen klinisk praksis, store husdyr
SVEK13006U Praktisk besætningsrådgivning og kødkontrol
SVEK13044U Veterinary Paraclinics
Beståede følgende kurser Medicin, kirurgi og reproduktion - mindre og store husdyr SVEK13005 og SVEK13004.

Størsteparten af kursus er baseret på arbejde med/i private besætninger uden for campus. Størsteparten af undervisningen foregår som projektvejledning.

Parallelt med nærværende kursus foregår der aktiviteter af mindre omfang i kursus Retsmedicin og velfærd.

Løbende feedback i undervisningsforløbet
Feedback ved afsluttende eksamen (ud over karakteren)
Peerfeedback (studerende giver hinanden feedback)
ECTS
21,5 ECTS
Prøveform
Mundtlig prøve på baggrund af aflevering, 35 minutter i alt
Prøveformsdetaljer
Mundtlig præsentation på baggrund af besætningsanalysen med aktivt bidrag fra alle studerende.
Præsentationen vare maximalt 20 minutter per gruppe plus 15 minutters individuel eksamination per studerende.

Karaktervægtning 50 % rapport 50 % fremlæggelse.
Alle gruppemedlemmer er ligeligt ansvarlige for alle dele af rapporten.
Eksamensforudsætninger

Aflevering af skriftlig besætningsanalyse i del A.

Godkendelse af projektforløb og logbog i del B.

Bestået kursus SVEK13113U/SVEK13114U Besætningsrådgivning og Veterinær Folkesundhed

ChatGPT eller tilsvarende AI-chatbots må benyttes som støtteværktøj til udarbejdelse af den skriftlige besætningsanalyse, sålænge KU's regler overholdes. Bruges fx ChatGPT til den skriflige besætningsrapport, skal skal det angives som en kilde. Der gælder de samme krav til brug af citationstegn og kildehenvisning som ved alle andre kilder.

Hjælpemidler
Alle hjælpemidler tilladt
Bedømmelsesform
7-trins skala
Censurform
Ingen ekstern censur
Intern censur. Flere bedømmere.
Reeksamen

Som ordinær.

Kriterier for bedømmelse

For at opnå karakteren 12 skal den studerende kunne:

Viden

  • kende de overordnede rammer og vilkår for husdyrbesætninger, der er nødvendige, for at dyrlægen meningsfuldt kan foreslå og videnskabeligt evaluere løsninger på problemer vedr. sundhed, behandling, forebyggelse velfærd og bæredygtighed.
  • forstå baggrund, mål og instrukser for dyrlægers roller i primærproduktionen, som de til enhver tid er fastlagt i dansk lovgivning, herunder samspillet mellem opgaverne for besætningsdyrlægerne og embedsdyrlæger.
  • kende principper omkring klinisk og laboratorie-diagnostik og evaluering af deres kvalitet (f.eks. sensitivitet og specificitet)
  • kende formål og principper i følgende analysemetoder: Kvalitative (f.eks. interviewstudier/ tekstanalyse) vs. kvantitative metoder (f.eks. datatyper, datahåndtering, studiedesign, overensstemmelse hypotesetest med uni- og multivariable analyser for kontinuerte og binære responsvariable (inkl. confounding og interaktion).
  • forstå basale formål og principper ved økonomisk orienterede analyser.
  • forstå de centrale principper for formidling, kommunikation og læring i besætningsdyrlægens kontekst.

 

Færdigheder

  • planlægge egen læring gennem projektplanlægning og etablering af samarbejde med vejledere.
  • opsøge og vurdere litteratur.
  • organisere og gennemføre opsamling af data, samt håndtere og analysere data vedrørende sundhed, velfærd samt frugtbarhed og relationer til produktion og produktionsøkonomi.
  • beskrive problemkomplekser, formulere forslag til implementerbare interventioner i besætninger baseret på en videnskabelig analyse.
  • formidle komplicerede biologiske, praktiske og tekniske veterinære emner vedr. primærproduktionen til klienter/kunder og fagfæller.

 

Kompetencer

  • bestride funktionen som besætningsdyrlæge for produktionsdyr jvf. gældende dansk lovgivning.
  • anvende viden og færdigheder til at udvikle, foreslå eller evaluere forslag til helhedsorienteret og evidensbaseret løsning af komplicerede problemer relateret til sundhed og velfærd i en besætning med drøvtyggere eller søer under afvejning af værdier og holdninger hos besætningsejeren (inklusiv økonomi), personale i besætningen, lovmæssige reguleringer, overvejelser om bæredygtighed samt den studerendes egne værdier og holdninger.
  • Kategori
  • Timer
  • Ekskursioner
  • 64
  • Projektarbejde
  • 459
  • Vejledning
  • 64
  • Eksamen
  • 4
  • Total
  • 591

Kursusinformation

Undervisningssprog
Dansk
Kursusnummer
SVEK13111U
ECTS
21,5 ECTS
Niveau
Kandidat
Varighed
Kurset løber over i alt 13 blokuger inklusive eksamen
Placering
Blok 3 og Blok 4
Undervises fra og med 5. blokuge i blok 3 til og med eksamen i 8. blokuge i blok 4
Skemagruppe
Projektbaseret
Kapacitet
20 kandidatstuderende
Studienævn
Studienævnet for Veterinærmedicin og Husdyrvidenskab
Udbydende institut
  • Institut for Veterinær- og Husdyrvidenskab (IVH)
Udbydende fakultet
  • Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet
Kursusansvarlig
  • Inge Larsen   (4-6c716a684376787167316e7831676e)
    Hovedansvarlig og ansvarlig for griseområdet
Underviser

Svenja Woudstra (ansvarlig for kvægområdet)
Dorte Bay Lastein
Ken Steen Pedersen

Gemt den 13-03-2025

Are you BA- or KA-student?

Are you bachelor- or kandidat-student, then find the course in the course catalog for students:

Courseinformation of students