Smittebegrænsning
Kursusindhold
Kurset omhandler smittebegrænsning i hele fødevareproduktionskæden fra jord til bord, herunder mikroorganismer i miljøet med betydning for husdyrproduktion, udvikling af antibiotikaresistens, råvarer og forarbejdede fødevarer med fokus på fødevaresikkerhed, fødevarekvalitet og folkesundhed. Der præsenteres metoder til smittebegrænsning fra jord til bord herunder risikoanalyse, egenkontrol og HACCP, affaldshåndtering og bekæmpelsesprogrammer. Endelig berøres betydningen af globaliseringen. Der undervises i alle aspekter af produktionen af fødevarer fra jord til bord herunder relevant lovgivning.
Kurset indeholder teoretisk undervisning i fødevare- og miljømikrobiologi med fokus på mikroorganismers forekomst, transmission og henfald. Lovgivningsmæssige forhold vedrørende behandling og anvendelse af husdyrgødning og andet organisk materiale gennemgås. I forhold til fødevarers mikrobiologiske sammensætning lægges vægt på fordærvelsesorganismer og patogene mikroorganismers betydning for fødevarekvalitet- og sikkerhed. Der undervises i betydningen af fødevareteknologi, dvs. hvordan råvarer, produktion, opbevaring samt konservering påvirker fødevarers miljø og dermed den mikrobiologiske sammensætning. Der lægges vægt på forståelse af fødevarebårne patogene mikroorganismers biologi i forhold til deres overlevelse, transmission til og forekomst i fødevarer herunder risiko for at de forårsager sygdom. Der undervises i anvendelse af prædikative modeller i form af computerprogrammer til at forudsige vækst og overlevelse af bakterier og vurdere fødevarers holdbarhed og sikkerhed. Forskellige typer af zoonoser defineres og eksempler introduceres. Den overordnede udvikling og kontrol af zoonoser i Danmark gennemgås med fokus på den aktuelle situation. Der introduceres til nationale og europæiske bestemmelser indenfor fødevaresikkerhed.
Ved de praktiske øvelser undervises i kvantitative og kvalitative mikrobiologiske metoder, der benyttes til at bestemme antal og sammensætning af mikroorganismer i fødevarer og vand, herunder fødevarefordærvende og patogene mikroorganismer. De opnåede resultater sammenlignes med relevante mikrobiologiske kriterier og fødevarens kvalitet og sikkerhed vurderes. Endvidere kan inddrages studier af hvordan forskellige faktorer påvirker bakteriers vækst og overlevelse samt af interaktioner mellem mikroorganismer. Kommunikation om fødevarers egnethed til konsum, samt rådgivning om opbevaring og håndtering af fødevarer trænes.
Der undervises i risikoanalyse i forbindelse med international handel samt i principper og forudsætninger for egenkontrol og HACCP i fødevareproduktion. Der lægges vægt på forståelse af generelle begreber og former for risikoanalyse, herunder forskel på kvalitativ og kvantitativ risikoanalyse, og der undervises i at udføre simple kvalitative risikoanalyser og deres tolkning. Der undervises i smitteopsporing ved udbrud af fødevarebåren sygdom såvel som smitsomme sygdomme i besætninger i relation til individ, grupper og populationer. Anvendelse af spredningsmodeller samt forskellen mellem risici for introduktion og spredning introduceres. Formidling af resultater af risikoanalyser trænes. Der introduceres til et udsnit af relevante sygdomskontrolprogrammer samt nationale og europæiske bestemmelser inden for risikoanalyse og EU myndighedernes anvendelse af databaser til overvågning af dyre- og folkesundhed.
Infection control
Bacheloruddannelsen i veterinærmedicin - obligatorisk
Efter endt kursus forventes den studerende at kunne:
Viden
- Klassificere zoonoser og deres økologi, herunder overlevelse og reservoir (værts) forhold
- Beskrive forekomst og transmissionsveje af mikroorganismer af betydning for fødevaresikkerhed (fordærvelses- og patogene mikroorganismer) fra jord til bord
- Redegøre for de biologiske karakteristika, der forklarer patogene bakteriers evne til at forårsage fødevarebåren sygdom
- Forklare hvordan den mikrobiologiske sammensætning i fødevarer og foder afhænger af råvarer, produktion og opbevaring
- Redegøre for principperne for de analysemetoder, der anvendes til påvisning af mikroorganismer i fødevarer
- Beskrive principperne for udbrudseftersporing og smitteopsporing i forbindelse med udbrud af fødevarebåren sygdom og sygdomme i besætninger
- Redegøre for begreberne risikoanalyse, risikovurdering, risikomanagement, samt risikokommunikation, herunder forstå forskellen på kvalitativ og kvantitativ risikovurdering
- Gøre rede for principper, hygiejnemæssige forudsætninger og lovmæssige krav for HACCP og egenkontrol
- Udvise overblik over nationale og europæiske bestemmelser om fødevarelovgivning og smittekontrol samt kunne redegøre for udvalgte kontrolprogrammer vedrørende husdyrsygdomme i Danmark og EU
Færdigheder
- Anvende viden om miljømæssige faktorers effekt på mikroorganismers vækst og overlevelse for at kunne forudsige deres transmission i miljøet og forekomst i organisk materiale
- Kombinere viden om forekomst, vækst, overlevelse og transmission af fødevarebårne bakterier med viden om fødevareteknologi til at forudsige den mikrobiologiske sammensætning og forekomst af patogene mikroorganismer og deres toksiner i fødevarer
- Anvende prædiktive modeller i form af computerprogrammer til at forudsige vækst og overlevelse af bakterier under forskellige forhold og anvende disse til at vurdere fødevarekvalitet og -sikkerhed
- Bidrage til at udføre simple kvalitative risikoanalyser samt smitteopsporing i forbindelse med udbrud af sygdom i besætninger såvel som fødevarebårne udbrud
- Anvende principperne for HACCP og egenkontrol i forhold til simple fødevareproduktioner og besætninger
- Opstille kriterier for og gennemføre mikrobiologiske undersøgelser af fødevarer
Kompetencer
- Vurdere zoonosers betydning for fødevaresikkerhed og folkesundhed, herunder miljøets indflydelse på overlevelse og transmission af mikroorganismer
- Rådgive om kontrol af zoonotiske sygdomme i husdyr- og fødevareproduktion
- Rådgive om beskyttelse mod smitsomme sygdomme i husdyrpopulationen
- Rådgive om opbevaring og håndtering af fødevarer
- Vurdere fødevarers egnethed til konsum
- Vurdere betydningen af resultaterne fra risikoanalyser
- Formidle og diskutere miljøhygiejne, mikrobiel fødevaresikkerhed og risikoanalyse med kollegaer, klienter, myndigheder og lægmand med anvendelse af relevante faglige termer og sprogbrug
Undervisningen opdeles i en række faglige temaer. Her formidles
viden gennem skriftligt materiale, korte videoer samt forelæsninger
med fokus på de væsentligste elementer og principper for hvert
tema. For at understøtte den studerende tilegnelse af viden
suppleres med lærestyrede teoretiske øvelser, herunder cases med
tilhørende spørgsmål, quizzer, multiple choice, brug af
computermodeller til simulering af vækst og overlevelse samt
diskussioner af fastlagte temaer i mindre grupper. For at sikre
faglig sammenhæng arbejdes der desuden med cases på tværs af fagets
temaer. En række laboratorieøvelser indøver praktiske færdigheder
indenfor mikrobiologiske analyser af fødevarer og vand. De
praktiske øvelser understøtter samtidig den teoretiske læring ved
at egne data sættes ind i en større faglig sammenhæng. Arbejde med
obligatoriske rapporter indenfor miljøanalyse, fødevareanalyse og
risikoanalyse understøtter udvikling af kompetencer nødvendige for
vurdering og rådgivning indenfor disse områder. Kommunikation og
faglig formidling trænes ved rapportfremlæggelser og efterfølgende
diskussioner i plenum. Endelig undersøges en række konkrete
problemstillinger indenfor fagets temaer med udgangspunkt i
nationale data, anvendelse af informationer om besætninger og deres
omgivende miljø, samt analyse af selvvalgt fødevare og dens
produktion. Disse fremlægges/diskuteres i løbet af kurset.
Evalueringsmodel: Dialogbaseret.
- Food Microbiology: An introduction. by Thomas J. Monteville, Karl R. Matthews and Kalmia E. Kniel. ASM Press Third edition
- Supplerende materiale på Absalon
- Øvelsesvejledning og metodesamling til øvelser i mikrobiel fødevaresikkerhed
- Udleveret materiale indenfor miljøhygiejne og zoonoser
- Udleveret materiale indenfor risikoanalyse
SVEB25010U Infektion, patologi og immunologi 1
Udbydes ikke til eksterne studerende.
- ECTS
- 10 ECTS
- Prøveform
-
Skriftlig stedprøve, 2 timer med opsyn.
- Prøveformsdetaljer
- Skriftlig stedprøve 2 timer KU.-eksamenshus.
Eksamenssættet vil bestå af en række cases med tilhørende spørgsmål. - Eksamensforudsætninger
-
Den studerende skal genneføre obligatoriske quizzer, multiple choice samt aflevering og godkendelse af obligatoriske rapporter.
Desuden kræves minimum 80 % fremmøde og aktiv deltagelse i de praktiske øvelser, herunder udførsel af det praktiske arbejde i laboratoriet og tage aktiv del i fremlæggelse og diskussion af grupperapporter for at opfylde eksamensforudsætning.
- Hjælpemidler
- Alle hjælpemidler tilladt undtagen Generativ AI
Læs mere om de skriftlige stedprøver (herunder om standardopsætning ved PC-eksamener) i KUs eksamenshuse på KUnet: Bachelor i veterinærmedicin - KUnet
- Bedømmelsesform
- 7-trins skala
- Censurform
- Ekstern censur
- Reeksamen
-
Som ordinær.
Kriterier for bedømmelse
For at opnå karakteren 12 skal den studerende kunne:
Viden
- Klassificere zoonoser og deres økologi, herunder overlevelse og reservoir (værts) forhold
- Beskrive forekomst og transmissionsveje af mikroorganismer af betydning for fødevaresikkerhed (fordærvelses- og patogene mikroorganismer) fra jord til bord
- Redegøre for de biologiske karakteristika, der forklarer patogene bakteriers evne til at forårsage fødevarebåren sygdom
- Forklare hvordan den mikrobiologiske sammensætning i fødevarer og foder afhænger af råvarer, produktion og opbevaring
- Redegøre for principperne for de analysemetoder, der anvendes til påvisning af mikroorganismer i fødevarer
- Beskrive principperne for udbrudseftersporing og smitteopsporing i forbindelse med udbrud af fødevarebåren sygdom og sygdomme i besætninger
- Redegøre for begreberne risikoanalyse, risikovurdering, risikomanagement, samt risikokommunikation, herunder forstå forskellen på kvalitativ og kvantitativ risikovurdering
- Gøre rede for principper, hygiejnemæssige forudsætninger og lovmæssige krav for HACCP og egenkontrol
- Udvise overblik over nationale og europæiske bestemmelser om fødevarelovgivning og smittekontrol samt kunne redegøre for udvalgte kontrolprogrammer vedrørende husdyrsygdomme i Danmark og EU
Færdigheder
- Anvende viden om miljømæssige faktorers effekt på mikroorganismers vækst og overlevelse for at kunne forudsige deres transmission i miljøet og forekomst i organisk materiale
- Kombinere viden om forekomst, vækst, overlevelse og transmission af fødevarebårne bakterier med viden om fødevareteknologi til at forudsige den mikrobiologiske sammensætning og forekomst af patogene mikroorganismer og deres toksiner i fødevarer
- Anvende prædiktive modeller i form af computerprogrammer til at forudsige vækst og overlevelse af bakterier under forskellige forhold og anvende disse til at vurdere fødevarekvalitet og -sikkerhed
- Bidrage til at udføre simple kvalitative risikoanalyser samt smitteopsporing i forbindelse med udbrud af sygdom i besætninger såvel som fødevarebårne udbrud
- Anvende principperne for HACCP og egenkontrol i forhold til simple fødevareproduktioner og besætninger
- Opstille kriterier for og gennemføre mikrobiologiske undersøgelser af fødevarer
Kompetencer
- Vurdere zoonosers betydning for fødevaresikkerhed og folkesundhed, herunder miljøets indflydelse på overlevelse og transmission af mikroorganismer
- Rådgive om kontrol af zoonotiske sygdomme i husdyr- og fødevareproduktion
- Rådgive om beskyttelse mod smitsomme sygdomme i husdyrpopulationen
- Rådgive om opbevaring og håndtering af fødevarer
- Vurdere fødevares egnethed til konsum
- Vurdere betydningen af resultaterne fra risikoanalyser
- Formidle og diskutere miljøhygiejne, mikrobiel fødevaresikkerhed og risikoanalyse med kollegaer, klienter, myndigheder og lægmand med anvendelse af relevante faglige termer og sprogbrug
- Kategori
- Timer
- Forelæsninger
- 45
- Forberedelse (anslået)
- 162
- Teoretiske øvelser
- 20
- Praktiske øvelser
- 30
- E-læring
- 10
- Projektarbejde
- 6
- Eksamen
- 2
- Total
- 275
Kursusinformation
- Undervisningssprog
- Dansk
- Kursusnummer
- SVEB25015U
- ECTS
- 10 ECTS
- Niveau
- Bachelor
- Varighed
-
1 semester
- Placering
- Forår
4. semester.
- Skemagruppe
-
.
- Kapacitet
- 2025 optag: 170
2026 optag: 175 - Studienævn
- Studienævnet for Veterinærmedicin og Husdyrvidenskab
Udbydende institut
- Institut for Veterinær- og Husdyrvidenskab (IVH)
Udbydende fakultet
- Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet
Kursusansvarlig
- Lone Brøndsted (4-7d8073835184867f753f7c863f757c)
Underviser
Dorte Frees, Martine Sørensen, Anders Dalsgaard, Anette Boklund
Are you BA- or KA-student?
Courseinformation of students