Besætnings- og folkesundhed

Kursusindhold

Kurset indeholder fire overordnede emneområder:

• Kædebetragtninger vedrørende miljø- og fødevaresikkerhedsaspekter i relation til husdyrproduktion og folkesundhed herunder risikoanalyse, kvalitetsstyring, antibiotika resistens, globalisering, stald-, foder- og vand- hygiejne samt affaldshåndtering (1,5 ECTS)

• Produktions- og sundhedsstyring herunder basal besætningsanalyse, - rådgivning samt økonomi med særlig fokus på kvæg, fjerkræ og i mindre grad pelsdyr (2.0 ECTS) 

• Besætningsdyrlægekompetencer indenfor sygdomsætiologi, patogenese, diagnostik, -terapi, profylakse og hygiejniske aspekter i relation til grise (2.0 ECTS)

• Besætningsdyrlægekompetencer indenfor sygdomsætiologi, -patogenese, -diagnose, -terapi, – profylakse og miljøforhold i relation til fisk (2.0 ECTS)

Engelsk titel

Herd Health and Public Health

Uddannelse

Bacheloruddannelsen i veterinærmedicin - obligatorisk for adgang til kandidatuddannelsen i veterinærmedicin.

Målbeskrivelse

Kursets formål er at give de studerende basale forudsætninger for at varetage funktionen som besætnings- og embedsdyrlæge, som senere trænes i praktiske kurser på kandidatuddannelsen i veterinærmedicin. Basal produktions- og sundhedsstyring dækkes for produktionsdyrsarterne kvæg, grise, fisk, fjerkræ og pelsdyr. Teoretiske besætningsdyrlægekompetencer indenfor sygdomsætiologi, -patogenese, -diagnose, -terapi og -profylakse vil blive dækket indenfor grise og fisk.

Når kurset er færdigt forventes den studerende at kunne:

 

Viden:

  • Beskrive de vigtigste metoder til og principper for sundhedsstyring hos kvæg, gris, fisk, fjerkræ, og pelsdyr
  • Beskrive relevant lovgivning og de vigtigste miljø- og fødevaresikkerhedsaspekter i relation til husdyrproduktion og folkesundhed.
  • Redegøre for de vigtigste enzootiske og eksotiske sygdomme hos grise og fisk

 

Færdigheder:

  • Anvende simple metoder til analyse af besætningers produktion og sundhed
  • Tolke simple analyser af besætningsdata
  • Vurdere problemstillinger indenfor sygdomsætiologi, -patogenese, -diagnose, -terapi og –profylakse hos grise og fisk.

 

Kompetencer:

  • Forholde sig til sundhed, velfærd og produktionsøkonomi i husdyrbesætninger
  • Forholde sig til dyrlægens rolle som embedsmand indenfor fødevaresikkerhed, miljøhygiejne dyrevelfærd og folkesundhed
  • Kunne anvise diagnostik, terapi og profylakse i relation til sygdomme hos grise og fisk

Undervisningen gennemføres primært som forelæsninger og teoretiske øvelser i hold af 180 studerende. Endvidere gennemføres ekskursion til fjerkræbesætninger i hold af 60 studerende. Herved møder de studerende undervisere fra de involverede fagområder, og inspireres til teoretiske studier af det brede pensum. E-læring anvendes til at motivere og demonstrere principper i undervisningen. Syntese og praktisk anvendelse af de opnåede kompetencer sker på kandidatdelen bl.a. i kurset Praktisk besætningsrådgivning og kødkontrol.

Evalueringsmodel: Dialogbaseret.

Anbefalede lærebøger:

  • Buchmann, K. & Pedersen, K (2009) Fish Diseases. BioFolia, Frederiksberg, Denmark
  • D.J. Taylor (2013) Pig Diseases. Ninth edition

SVEB13026U Infektionsmikrobiologi
SVEB13003U Basal statistik og epidemiologi
SVEB13006U Mikrobiel fødevaresikkerhed
SVEB13031U Speciel patologi og fjerkræsygdomme - teori
SVEB13032U Speciel patologi og fjerkræsygdomme - praksis

Mundtlig
ECTS
7,5 ECTS
Prøveform
Skriftlig stedprøve, 3 timer med opsyn.
Prøveformsdetaljer
Eksamen afholdes ved KUs eksamenshuse og består af multiple choice (MC) opgaver:
• Opgaver i produktions- og sundhedsstyring med særlig vægt på kvæg, grise, fisk og fjerkræ og i mindre grad pelsdyr
• Opgaver i samspil mellem miljøhygiejne, husdyrproduktion og folkesundhed
• Opgaver i sygdomme hos grise
• Opgaver i sygdomme hos fisk

Vægtning: Ved karaktergivning vægtes alle MC-opgaver lige. For at et opgavesæt er tilfredsstillende besvaret skal to krav være opfyldt: 1. Mindst 60% af opgaverne i det samlede opgavesæt skal være korrekt besvaret 2. Mindst 50% af opgaverne i hver af de 4 MC-kategorier skal være korrekt besvaret.
Hjælpemidler
Ingen hjælpemidler tilladt

Læs mere om de skriftlige stedprøver (herunder om standardopsætning ved PC-eksamener) i KUs eksamenshuse på KUnet: Bachelor i veterinærmedicin - KUnet

Bedømmelsesform
7-trins skala
Censurform
Ingen ekstern censur
Ingen censur. En bedømmer.
Reeksamen

Som ordinær.

Kriterier for bedømmelse

For at opnå karakteren 12 skal den studerende kunne: 

Viden:
• Identificere de vigtigste metoder til og principper for sundhedsstyring hos kvæg, gris, fisk, fjerkræ, og pelsdyr
• Identificere relevant lovgivning og de vigtigste miljø- og fødevaresikkerhedsaspekter i relation til husdyrproduktion og folkesundhed
• Identificere for de vigtigste enzootiske og eksotiske sygdomme hos grise og fisk
 
Færdigheder:
• Anvende korrekte simple kvantitative og kvalitative  metoder til analyse af  produktion og sundhed på populationsniveau
• Tolke simple analyser af besætningsdata
• Vurdere problemstillinger indenfor sygdomsætiologi, -patogenese, -diagnose, -terapi og –profylakse hos grise og fisk
 
Kompetencer:
• Forholde sig til afvejninger af sundhed, velfærd og produktionsøkonomi i husdyrbesætninger
• Forholde sig til dyrlægens opgaver og ansvar indenfor fødevaresikkerhed, miljøhygiejne dyrevelfærd og folkesundhed
• Kunne anvise diagnostik, terapi og profylakse i relation til sygdomme hos grise og fisk

Enkeltfag dagtimer (tompladsordning)

  • Kategori
  • Timer
  • Forelæsninger
  • 56
  • Forberedelse (anslået)
  • 118
  • Teoretiske øvelser
  • 13
  • E-læring
  • 8
  • Ekskursioner
  • 8
  • Eksamen
  • 3
  • Total
  • 206

Kursusinformation

Undervisningssprog
Dansk
Kursusnummer
SVEB10408U
ECTS
7,5 ECTS
Niveau
Bachelor
Varighed

1 blok

Placering
Blok 2
Tidsplan offentliggøres på Absalon senest 14 dage før kursusstart
Uge 8 friholdes for undervisning.
Skemagruppe
.
Kapacitet
186 studerende
Studienævn
Studienævnet for Veterinærmedicin og Husdyrvidenskab
Udbydende institut
  • Institut for Veterinær- og Husdyrvidenskab (IVH)
Udbydende fakultet
  • Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet
Kursusansvarlig
  • Inge Larsen   (4-6e736c6a45787a736933707a336970)
    Hovedansvarlig
Underviser

Anders Dalsgaard, Anders Miki Bojesen, Anne Sofie Hammer, Dorte Bay, Ida Thøfner, Inge Larsen, Jens Peter Christensen, Jens Peter Nielsen, Ken Steen Pedersen, Kurt Buchmann, Liza Rosenbaum Nielsen, Malene Kjelin Morsing, Svenja Woudstra

Gemt den 13-03-2025

Are you BA- or KA-student?

Are you bachelor- or kandidat-student, then find the course in the course catalog for students:

Courseinformation of students