Litteraturvidenskab: Forskningsemne: Øhavets dekoloniale økologi
Kursusindhold
Det caribiske øhav har i årtier været arnested for dekolonial økologisk tænkning. På dette kursus skal vi dykke ned i moderne caribisk litteratur fra 1970’erne og frem til i dag, og undersøge forholdet mellem kolonihistorie og klimakrise, og hvordan den caribiske litteratur udfordrer vestlige, kontinentale epistemologier.
Vi tager teoretisk afsæt i den politiske filosof Malcom Ferdinands begreb ”dekolonial økologi”, som det udfoldes i hans bog af samme navn. Den dekoloniale økologi har til formål at udbedre ”modernitetens dobbelte fraktur”, der har tilstræbt at adskille kolonihistorie fra klima-og miljøhistorie. I dens sted installerer den dekoloniale økologi en bevidsthed om, at vores aktuelle klimakrise startede med kolonialismen, som en socio-økologisk begivenhed, der var baseret på en profitlogik, og betragtede både BIPOC (Black, Indigenous, People of Color), såvel som dyr, jord, planter, mineraler etc., som rene ressourcer.
På kurset skal vi læse essays, poesi og hybridlitteratur af caribiske forfattere fra både de tidligere britiske og franske kolonier, såsom Derek Walcott, Édouard Glissant, Jennifer Rahim, Kamau Brathwaite, Sylvia Wynter, Olive Senior og Wilson Harris, samt af amerikansk-caribiske forfattere såsom Alexis Pauline Gumbs og Marlene NourbeSe Philip. Vi skal desuden perspektiverende beskæftige os med værker af caribiske billedkunstnere, som Firelei Báez og Jean-Ulrick Désert, samt læse uddrag af digtere fra andre øhave, såsom Lehua Taitano fra Stillehavsøerne og Kathy Jetn̄il-Kijiner.
Kursets formål er a) at give de studerende indblik i moderne caribisk poesi, essayistik og hybridlitteratur fra 1970’erne og frem til i dag b) at undersøge forbindelserne mellem den caribiske kolonihistorie og den aktuelle klima-og biodiversitetskrise igennem litteratur-og kulturanalyse og c) at diskutere hvordan dekolonial økologisk øhavstænkning udfordrer antropocentriske og kolonialistiske dikotomier såsom natur versus kultur, fortid versus fremtid, og Historie versus historier.
Ved første kursusgang vil de studerende blive introduceret til centrale begreber, heriblandt ’decolonial ecology’, ’tidalectics’, ’poetics of relations’ og ’maroon ecology’. De efterfølgende kursusgange vil være strukturerede omkring en række litterære topoi, bl.a. plantagen, mangroven, slaveskibet, kysten og havbunden, der fungerer som prismer, hvorigennem vi analyserer forbindelsen mellem kolonihistorie og klimakrise i det caribiske øhavs litteratur.
Research Topic: Decolonial Ecology
Litteraturvidenskab
De fleste undervisningsgange vil bestå af et oplæg fra min side,
efterfulgt af forskellige øvelser efterfulgt af plenumdiskussioner.
Øvelserne kan både være gruppebaserede og individuelle og kan
veksle imellem at være begrebsdefinitioner, nærlæsninger, korte
skriveøvelser og lignende.
De studerende forventes at deltage aktivt i undervisningen og
bidrage konstruktivt til den kollektive læringssituation. Eftersom
kurset er defineret som et Aktuelt Forskningsemne-kursus har kurset
som udgangspunkt en mere eksperimenterende og prøvende karakter,
hvor de studerende inviteres ind i ’maskinrummet’ og selv får lov
til at prøve kræfter med forskningens processer og udfordringer.
De studerende forventes enten alene eller i samarbejde med
medstuderende at udarbejde en relevant litteraturvidenskabelig
problemstilling indenfor kursets emne sideløbende med de øvrige
kursusaktiviteter. Denne problemstilling danner grundlag for den
større skriftlige opgave (forskningsartikel), som udgør den
afsluttende eksamen.
Hen mod kursets afslutning vil vi afholde et
problemformuleringsseminar, hvor de studerende har mulighed for at
præsentere deres problemstilling og modtage feedback fra
medstuderende og mig.
Inden kursusstart vil der blive uploadet en detaljeret litteraturliste sammen med semesterplan til Absalon. Kursuslitteraturen vil gøres tilgængelig via filer der uploades til Absalon samt links til de ressourcer, der tilgås online og via Det Kongelige Bibliotek.
På kurset vil de studerende blive præsenteret for en række uddrag af centrale skønlitterære og hybridværker af centrale caribiske forfattere, og det forventes at de studerende selv udvælger og læser de fulde værker, de finder mest relevante for den litteraturvidenskabelige problemstilling de vælger til deres forskningsartikel. Derudover vil vi læse en række centrale teoretiske tekster, bl.a. kapitler fra Christina Sharpes In the Wake (2016), Malcom Ferdinands Decolonial Ecology (2022), Jason W. Moore Capitalism in the Web of Life (2015), Katherine McKittrick Dear Science and Other Stories (2020), samt forskningsartikler af Andreas Malm, Elizabeth DeLoughrey, Michael Niblett og en række andre.
Hvis du skal skrive BA-projekt, kan du bruge dette kursus som inspiration. Du skal tilmelde dig BA-projekt forløbet samt eksamen, og samtidig kontakte Liselotte på studie_litvid@hum.ku.dk for at blive tilmeldt inspirationskurset.
- ECTS
- 15 ECTS
- Prøveform
-
Skriftlig aflevering
- Hjælpemidler
- Alle hjælpemidler tilladt undtagen Generativ AI
- Censurform
- Ekstern censur
Kriterier for bedømmelse
- Kategori
- Timer
- Forelæsninger
- 42
- Forberedelse (anslået)
- 294
- Eksamen
- 84
- Total
- 420
Kursusinformation
- Undervisningssprog
- Dansk
- Kursusnummer
- HLVK03861U
- ECTS
- 15 ECTS
- Niveau
- Kandidat
- Varighed
-
1 semester
- Placering
- Efterår
- Skemagruppe
-
Efterårssemesteret 2025
- Kapacitet
- 20
- Studienævn
- Studienævnet for Kunst- og Kulturvidenskab
Udbydende institut
- Institut for Kunst og Kulturvidenskab
Udbydende fakultet
- Det Humanistiske Fakultet
Kursusansvarlig
- Anne-Sophie Bogetoft Mortensen (6-727b763b3b3b446c7971326f7932686f)
Underviser
Anne-Sophie Bogetoft Mortensen
Are you BA- or KA-student?
Courseinformation of students