Fremmedsprogstilegnelse, kultur og didaktik : Emne inden for fremmedsprogs- og kulturdidaktik

Kursusindhold

Interkulturel kommunikativ kompetence, talesprog og sprogvariation: Emne inden for fremmedsprogs- og kulturdidaktik
 

Hvordan kan man styrke elevers kommunikative og interkulturelle kompetencer, så de kan agere som kompetente sprogbrugere i en stadig mere og mere globaliseret verden? Dette kursus sætter fokus på, hvordan man kan arbejde med interkulturel kommunikativ kompetence i et didaktisk perspektiv. Vi vil arbejde med, hvordan man kan omsætte de forskellige komponenter (lingvistisk, sociolingvistisk, diskursiv og strategisk kompetence) til praksis med henblik på at træne elevers samlede kommunikative færdigheder inden for fremmedsprog. Kurset vil i særlig grad koncentrere sig om tilegnelse af den sociolingvistiske kompetence, som både implicerer sproglig og kulturel viden. Det betyder, at vi bl.a. vil fokusere på sociopragmatiske og pragmalingvistiske aspekter af fremmedsprog og på forskellige talesprogstræk, herunder diverse uformelle elementer af både fonetisk, grammatisk og leksikalsk art. Derudover zoomer kurset ind på begrebet interkulturel kompetence ved at introducere til forskellige modeller indenfor feltet, og belyser sammenhængen mellem kultur- og kommunikationsdimensionen.

Centralt i kurset står koblingen mellem teori og praksis. Kurset tager afsæt i data, der indsamles i løbet af kurset, og anvender teori til at udforske og forklare praksis og lader praksis udfordre og nuancere teori. Metodisk introducerer kurset til centrale kvalitative og kvantitative metoder indenfor feltet, herunder design-based research, etnografisk metode og kvalitative interviews. I løbet af kurset får de studerende mulighed for at udvikle læremidler og at arbejde med læreplans- og læremiddelanalyser samt at indsamle elev- eller underviserdata. Den indsamlede empiri analyseres bl.a. ved brug af kvalitative og kvantitative indholdsanalyser (NVivo). Kurset inkluderer derudover mulighed for et kortere praktikophold til indsamling af empiri, der behandles i relation til kursets indhold.

Kurset henvender sig særligt til studerende, der planlægger en karriere inden for uddannelsessektoren, såvel den offentlige som den private. Kurset giver den studerende kompetencer til at undervise i gymnasiet, på læreruddannelsen samt inden for voksenundervisning, fx på sprogskole. Samtidig ruster kurset den studerende til en karriere inden for forlags- eller formidlingsbranchen, da der arbejdes med emner med relevans for fx læremiddeludvikling, samt for sprogpædagogisk konsulentarbejde.

Engelsk titel

Topic within Foreign Language and Culture Pedagogy

Holdundervisning med underviseroplæg, studenteroplæg og workshops

Kursuslitteraturen uploades på Absalon

Kurset udbydes til alle kandidatstuderende på Institut for Engelsk, Germansk og Romansk, samt som KA-tilvalg for studerende fra andre institutter.
Det kan tages som en del af studiemønstret Fremmedsprogstilegnelse, kultur og didaktik eller som frit emnekursus.

Kurset kan ikke bruges til Fremmedsprogs- og kulturdidaktik på den gymnasierettet profil på KA på fransk, italiensk, spansk og tysk eller Foreign Language Acquisition/​Fremmedsprogstilegnelse på den gymnasierettet profil på engelsk KA.

Skriftlig
Mundtlig
Individuel
Løbende feedback i undervisningsforløbet
Feedback ved afsluttende eksamen (ud over karakteren)
Peerfeedback (studerende giver hinanden feedback)

Enkeltfag dagtimer (tompladsordning)

  • Kategori
  • Timer
  • Holdundervisning
  • 56
  • Forberedelse (anslået)
  • 353,5
  • Total
  • 409,5

Kursusinformation

Undervisningssprog
Dansk
Kursusnummer
HFRK14232U
ECTS
15 ECTS
Niveau
Kandidat
Kandidat tilvalg
Varighed

1 semester

Placering
Forår
Pris

Kun for studerende ved Åbent Universitet:
Læs mere om pris her
Læs mere om tilmelding her 

Skemagruppe
Se skemalink
Studienævn
Studienævnet for Engelsk, Germansk og Romansk
Udbydende institut
  • Institut for Engelsk, Germansk og Romansk
Udbydende fakultet
  • Det Humanistiske Fakultet
Kursusansvarlige
  • Jan Juhl Lindschouw   (4-7a717e7c5078857d3e7b853e747b)
  • Petra Daryai-Hansen   (13-776c7b7968356b6f68757a6c75476f7c7435727c356b72)
  • Natalia Morollon Marti   (3-7d7c7c4f77847c3d7a843d737a)
Gemt den 02-04-2025

Are you BA- or KA-student?

Are you bachelor- or kandidat-student, then find the course in the course catalog for students:

Courseinformation of students