Sundhed og velfærd
Kursusindhold
Kurset vil formidle basal viden om:
• Infektionsbiologi (virologi, bakteriologi, mykologi og
parasitologi)
• Immunologi
• Sundhedsfremme ved udformning og drift af anlæg til
husdyrsdyrhold
• Monitorering af sundhed
• Dyrs naturlige adfærd
• Dyrs adfærdsbehov samt metoder for at vurdere disse
• De vigtigste velfærdsproblemer og sygdomme inden for de
forskellige produktionssystemer
• Principper for at måle dyrevelfærd på besætningsniveau
Dette er et tværfagligt grundkursus målrettet
husdyrbrugsstuderende, men er også egnet til
biologi-bioteknologistuderende.
Indenfor emneområdet sundhed vil de studerende blive introduceret
til almindelige patogener gennem forelæsninger og øvelser i
infektionsbiologi. De vil lære om værtsdyrets forsvarssystem gennem
forelæsninger i immunologi. Denne fokuserede viden om sygdomme og
sygdomsrespons hos det individuelle dyr vil blive ført videre på
gruppe niveau, hvor nogle af de mest almindelige sygdomme blandt
husdyr vil blive introduceret. På populations niveau vil de
studerende blive introduceret til sundhedskontrol og
overvågning og få indledende kendskab til genetiske sygdomme og
sundhedsorienterede avlsprogrammer. Særlige problemstillinger
vedrørende zoonotiske infektioner vil blive gennemgået og
forebyggelse for såvel dyr som mennesker vil blive belyst.
Inden for emneområdet velfærd vil de studerende få kendskab til de
vigtigste dyrearters naturlige adfærd, samt hvordan deres
adfærdsmønster modificeres og udnyttes i forskellige
produktionssystemer. De studerende vil blive introduceret til
metoder til at vurdere sammenhængen mellem adfærdsbehov og
dyrevelfærd, samt hvordan disse kan måles. Faktorer, der påvirker
dyrs velfærd vil blive gennemgået. Metoder til hhv vurdering og
kontrol af dyrevelfærd vil blive eksemplificeret og
diskuteret. I denne sammenhæng vil også de mest alvorlige
velfærdsproblemer for de forskellige produktionssystemer blive
gennemgået.
Sundheds- og velfærdsmæssige hensyn ved udformning og drift af
husdyrhold vil blive belyst. Samfundsmæssige aspekter vil inkludere
en introduktion til forholdet mellem de forskellige sektorer
(veterinær, husdyr og fødevare) i forbindelse med håndtering af
zoonoser og begrebet ’One Health’ vil blive introduceret.
Health and Welfare
Bacheloruddannelsen i husdyrvidenskab - obligatorisk
Kurset giver fundamental viden om
infektionsbiologi, sundhedsfremmende arbejde, etologi og
velfærdsforskning med udgangspunkt i dyrene, i deres ejere, i
samfundet og i monitorering af sundhed og velfærd.
Efter at have afsluttet kurset vil den studerende være i stand
til:
Viden
• At kunne demonstrere viden om de vigtigste patogener
• At kunne demonstrere viden om effekten af patogener og traumer på
dyr
• At kunne demonstrere viden om praktisk landbrugsdrift med henblik
på at forbedre sundhedsstatus
• At kunne demonstrere viden om infektionskontrol
• At kunne demonstrere viden om zoonoser
• At kunne forstå de grundlæggende principper for forskellige
faktorers indflydelse på dyre sundhed og velfærd
• At kunne udvise overblik over fagets forsøgsdyrs naturlige adfærd
• At kunne beskrive metoder til at vurdere velfærd
• At kunne give eksempler på metoder til velfærdsvurdering på
besætningsniveau
• At kunne beskrive de alvorligste velfærdsproblemer forbundet med
de forskellige produktionssystemer og give eksempler på mulige
årsager og løsninger på velfærdsproblemerne
• At kunne vise en basal forståelse for relevant lovgivning ifm sundhed- og velfærdsmæssige problemer
• At kunne sammenholde og diskutere synergier og
modsætningsforhold mellem sundhed og velfærd
Færdigheder
• At kunne beskrive de vigtigste grupper af husdyrpatogener
• At kunne forklare de grundlæggende principper for hvordan
individuelle dyr responderer på sygdom
• At kunne forklare de grundlæggende principper for hvordan grupper
og populationer af dyr interagerer med hinanden og samfundet i
relation til dyre- og human sundhed
• At kunne opstille forsøg til at vurdere adfærdsbehov for
forskellige dyrearter
• Søge relevante faglige informationskilder, være kildekritisk,
kunne citere rigtigt og udforme en korrekt litteraturliste
Kompetencer
• At kunne implementere og regulere simple metoder til at forebygge
sygdom og forbedre velfærd
• At kunne fortsætte med andre kurser i undervisningsplanen
Kurset består af forelæsninger, teoretiske øvelser og gruppearbejde. Kurset starter med forelæsninger som klart tilkendegiver, hvad der forventes af de studerende, og hvad de kan forvente at opnå med kurset. Den opnåede viden fra forelæsningerne vil blive brugt til at løse realistiske problemer i de teoretiske øvelsestimer. Gruppeprojekterne vil give de studerende mulighed for at udforske husdyrhold og management tiltag som fremmer sundhed og velfærd for én eller flere dyrearter eller -grupper (produktionsdyr, heste, familiedyr, laboratoriedyr og fisk). Internet-baseret undervisning og kommunikation vil indgå, som en integreret del af undervisningen.
Kun vejledende litteraturliste. Udvikling af kompetence til
selvstændig opsøgning og vurdering af den aktuelle litteratur på
området er en del af kursus.
Lærerbøger:
Animal Welfare. 3rd edition. 2018. Appleby M., Olsson I.A.S. and Gallindo, F. (Eds.) Cambridge: CABI.
Quinn PJ, Markey BK, Leonard FC, FitzPatrick ES, Fanning S and Hartigan PJ. Veterinary Microbiology and Microbial Disease, 2nd ed., Wiley-Blackwell 2011.
Jacobs D, Fox M, Gibbons L and Hermosilla, C. Principles of Veterinary Parasitology, 1st ed, Wiley-Blackwell, 2016.
- ECTS
- 15 ECTS
- Prøveform
-
Skriftlig stedprøve, 3 timer (multiple choice) med opsyn.Skriftlig aflevering, 4 uger (grupperapport)
- Prøveformsdetaljer
- Både grupperapport og skriftlig prøve skal bestås separat, i
den samlede karakter vægtes rapporten med 33% og multiple choice
eksamen med 67%.
Det skal i grupperapporten fremgå hvem der har skrevet hvilke dele, så rapporten kan bedømmes individuelt. Der lægges i vurderingen også stor vægt på helhedsindtrykket i den færdige rapport. - Hjælpemidler
- Uden hjælpemidler
- Bedømmelsesform
- 7-trins skala
- Censurform
- Ekstern censur
- Reeksamen
-
Som ordinær eksamen.
Hvis den studerende har bestået én del af eksamen, skal den studerende kun eksamineres i den del af eksamen (rapport eller multiple choice), som ikke er bestået:
Hvis multiple choice ikke er bestået, skal denne deleksamen aflægges igen. Reeksamen for multiple choice eksamen kan ændres til mundtlig prøve (30 min.), hvis der er tilmeldt mindre end 10 studerende.
Hvis grupperapporten ikke er bestået, skal denne genafleveres i revideret form.
Kriterier for bedømmelse
For at opnå karakteren 12, skal den studerende kunne:
• demonstrere viden om de vigtigste patogener
• demonstrere viden om effekten af patogener og traumer på dyr
• demonstrere viden om praktisk landbrugsdrift med henblik på at
forbedre sundhedsstatus
• demonstrere viden om infektionskontrol
• demonstrere viden om zoonoser
• forstå de grundlæggende principper for forskellige faktorers
indflydelse på dyre sundhed og velfærd
• kan udvise overblik over fagets forsøgsdyrs naturlige adfærd
• kan beskrive metoder til at vurdere velfærd
• kan give eksempler på metoder til velfærdsvurdering på
besætningsniveau
• kan beskrive de alvorligste velfærdsproblemer forbundet med de
forskellige produktionssystemer
• kan give eksempler på mulige årsager og løsninger på til
velfærdsproblemer
• Kan sammenholde og diskutere synergier og modsætningsforhold
mellem sundhed og velfærd
Enkeltfag dagtimer (tompladsordning)
- Kategori
- Timer
- Forelæsninger
- 130
- Forberedelse (anslået)
- 110
- Teoretiske øvelser
- 90
- Projektarbejde
- 78
- Eksamen
- 4
- Total
- 412
Kursusinformation
- Undervisningssprog
- Dansk
- Kursusnummer
- SASA10148U
- ECTS
- 15 ECTS
- Niveau
- Bachelor
- Varighed
-
2 blokke
- Placering
- Blok 3 og Blok 4
- Skemagruppe
-
B
- Kapacitet
- 70 studerende
- Studienævn
- Studienævn for Naturressourcer, Miljø og Husdyr
Udbydende institut
- Institut for Veterinær- og Husdyrvidenskab (IVH)
Udbydende fakultet
- Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet
Kursusansvarlige
- Björn Forkman (3-666e6a4477797268326f7932686f)
- Helena Mejer
(3-6c69714477797268326f7932686f)
Hovedansvarlig
Are you BA- or KA-student?
Courseinformation of students