Fødevarernes globale geografi
Kursusindhold
Kurset giver en indføring i den globale produktion og fordeling af fødevarer med fokus på regionale, agro-økologiske, miljømæssige, teknologiske og økonomiske aspekter af verdens fødevareforsyning og fødevaresikkerhed. Tekniske og organisatoriske aspekter af produktion og handel med fødevarer introduceres, herunder forskellige former for styring og koordinering i globale værdikæder. På kurset diskuteres fordele og ulemper ved forskellige teknologier, international fødevarehandel, scenarier for produktion og forbrug af fødevarer, samt bæredygtig udvikling inden for fødevaresektoren.
The Global Geography of Food
Bacheloruddannelsen i geografi og geoinformatik
Viden:
Fødevareproduktion og -fordeling, fødevaresikkerhed,
fødevaresuverænitet, global/regional udvikling i fødevareproduktion
(herunder agroøkologiske, teknologiske og økonomiske forhold),
forarbejdning og handel med fødevarer, fødevarestandarder og
kvalitetskrav i globale værdikæder, fordele og ulemper ved
teknologisk udvikling (f.eks. genmodificerede (GMO) afgrøder),
husdyrproduktion, økologi, bæredygtig fødevareproduktion,
miljøeffekter af fødevareproduktionen og fremtidige udfordringer
for bæredygtig fødevareproduktion og -fordeling.
Færdigheder:
- Redegøre for relevante teorier og begreber til at belyse fødevarernes globale geografi.
- Beskrive og klassificere de vigtigste fødevareafgrøder og husdyr, deres globale fordeling, dyrkningsbetingelser, deres betydning for den globale fødevareforsyning og placering i den globale fødevarehandel.
- Kortlægge de vigtigste aktører og reguleringsordninger i globale værdikæder for fødevarer.
- Indsamle, behandle og formidle digitale data fra FAOSTAT.
Kompetencer:
- Analysere og diskutere den globale fødevareforsyning og -fordeling ud fra teoretiske og empiriske analyser.
- Vurdere fødevareforsyningens udvikling og de processer, der kendetegner overgangen fra subsistensproduktion til markeds- og industrielt orienteret fødevareproduktion.
- Analysere og diskutere potentialer og begrænsninger ved teknologisk udvikling i fødevareproduktionen, herunder bl.a. brug af GMO og økologisk jordbrug.
- Vurdere udfordringer og potentialer i fremtidens fødevareproduktion og -distribution.
Undervisningen foregår ved øvelser. Undervisningsplanen fremgår af kursushjemmesiden på Absalon
Se kursushjemmeside på Absalon.
For at følge undervisningen anbefales et fagligt niveau svarende til BSc geografi & geoinformatik uddannelsens obligatoriske kurser.
Kurset er et i en række af begrænset valgfrie kurser, der giver de studerende mulighed for at tone deres uddannelse i naturgeografi, samfundsgeografi, geoinformatik eller miljøgeografi, i dette tilfælde miljøgeografi.
- ECTS
- 7,5 ECTS
- Prøveform
-
Skriftlig aflevering, 30 timer
- Prøveformsdetaljer
- Den skriftlige opgave er en 30 timers tag-med-hjem-opgave.
- Hjælpemidler
- Alle hjælpemidler tilladt
- Bedømmelsesform
- 7-trins skala
- Censurform
- Ingen ekstern censur
Flere interne bedømmere.
- Reeksamen
-
Identisk med ordinær eksamen.
Kriterier for bedømmelse
Der henvises til målbeskrivelsen.
Enkeltfag dagtimer (tompladsordning)
- Kategori
- Timer
- Forberedelse (anslået)
- 164
- Teoretiske øvelser
- 39
- Ekskursioner
- 3
- Total
- 206
Kursusinformation
- Undervisningssprog
- Dansk
- Kursusnummer
- NGEA04077U
- ECTS
- 7,5 ECTS
- Niveau
- Bachelor
- Varighed
-
1 blok
- Placering
- Blok 1
- Skemagruppe
-
C
- Kapacitet
- 25
Der kan være færre pladser, hvis du tilmelder dig i eftertilmeldingsperioden (BA og KA) eller som merit- eller enkeltfagsstuderende. - Studienævn
- Studienævn for Geovidenskaber og Planlægning
Udbydende institut
- Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning
Udbydende fakultet
- Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet
Kursusansvarlig
- Ole Mertz (2-716f426b6970306d7730666d)
Er du BA- eller KA-studerende?
Kursusinformation for indskrevne studerende