Visuel kultur/Kunsthistorie -Kunst og Kulturforskning; Antropocæne udtryksformer/Autoteori og visuel kultur – selvfortællende visuelle praksisser og forskningsmetoder

Kursusindhold

Delforløb 1: Antropocæne udtryksformer
v. Michael Kjær

Kursets første halvdel vil blive struktureret omkring et studenterdrevet feltstudie af antropocæne udtryksformer på kanterne af den menneskeligt kulturelle sfære. Vi vil læse en række historiske og aktuelle teorier og praksisser for afgivelse af menneskelig agens til nonhumane processer, kræfter og udtryksformer. Blandt disse kan fremhæves fænomenologiske, materielle, økologiske og hydrofeministiske teorier og praksisser. Vi vil sideløbende gennemgå en række nutidige udstillingsprojekter, der omhandler antropocæne problematikker.

På baggrund af dette materiale vil vi foretage et fælles feltstudie af menneskeligt postindustrielle byskabers aktuelle tilstande set gennem antropocæn teori. Feltstudiet vil foregå fra Islands Brygge ud mod Amager Fælled, hvor vi vil forsøge at forstå, hvordan vi i praksis kan afgive vores menneskelige agens som åbning for andre ikke-menneskelige æstetiske processer. Under feltstudiet kan eksempelvis skrives feltnoter, fotograferes, optages lyd og/eller billede og indsamles prøver.

Feltstudiet vil give materiale til dette første delforløbs portfolioopgave.

 

Delforløb 2: Autoteori og visuel kultur – selvfortællende visuelle praksisser og forskningsmetoder
v. Maria Bee Christensen-Strynø

Autoteori har især igennem det sidste årti opnået opmærksomhed med litterære genrehybrider som Paul B. Preciados Testo Junkie (2013) og Maggie Nelsons Argonauterne (2015), der udfordrer traditionelle grænser i skriftlige genrer ved at sløre skellene mellem personlige erfaringer og teoretiske, filosofiske indsigter og refleksioner.

Samtidig har autoteorien også vundet indpas via forskellige visuelle formater, udtryk og greb i områder af kunst- og kulturforskningen, hvor selvfortællende praksisser og forskningsmetoder med omdrejningspunkt i kropslig og levet erfaring bl.a. benyttes til at sætte fokus på marginale og minoriserede positioner som vidensbærende kapaciteter, der udtalt ønsker at udgøre alternativer til dominerende teoretiske vidensformer.

Delforløbet tilbyder en udforskning af “den autoteoretiske impuls” (Fournier 2021) i samtidens visuelle kultur, hvor vi med udgangspunkt i en række visuelle formater som fotoessays, vlogs og visuelle dagbøger, samt forskningsfelter og -metoder som sanse- og autoetnografi og kunstbaserede forskningsmetoder, vil oparbejde færdigheder i at analysere autoteoretiske informerede udtryk, værker og fænomener på tværs af medier, kunst- og kulturproduktion. I forlængelse heraf vil vi arbejde eksperimenterende med operationaliseringer af feltet og udvikle egne autoteoretiske greb og udtryk for at opnå nuanceret kendskab til de potentialer og udfordringer, som visuelle autoteoretiske praksisser rummer.

Delforløbets eksamensform udgøres af en portfolioaflevering på 8-10 ns. og består af enten et autoteoretisk videoessay i kombination med en skriftlig aflevering, eller en autoteoretisk tekst med visuelle elementer i kombination en skriftlig aflevering.

Engelsk titel

Visuel Culture/Art History: Art and Culture Research

Skriftlig
Mundtlig
Individuel
Kollektiv
Løbende feedback i undervisningsforløbet
Peerfeedback (studerende giver hinanden feedback)
ECTS
15 ECTS
Prøveform
Andet
Krav til indstilling til eksamen

 

Kunst KA 2019 ordning

VK KA 2019 ordning

KA 2022 ordning

  • Kategori
  • Timer
  • Forelæsninger
  • 56
  • Forberedelse (anslået)
  • 279
  • Vejledning
  • 1
  • Eksamen
  • 84
  • Total
  • 420

Kursusinformation

Undervisningssprog
Dansk
Kursusnummer
HVKK03282U
ECTS
15 ECTS
Niveau
Kandidat
Varighed

1 semester

Placering
Forår
Skemagruppe
Forårssemesteret 2025
Studienævn
Studienævnet for Kunst- og Kulturvidenskab
Udbydende institut
  • Institut for Kunst og Kulturvidenskab
Udbydende fakultet
  • Det Humanistiske Fakultet
Kursusansvarlig
  • Maria Bee Christensen-Strynø   (7-8074857c74767b537b8880417e8841777e)
Underviser

Maria Bee Christensen-Strynø og Michael Kjær

Gemt den 28-10-2024

Are you BA- or KA-student?

Are you bachelor- or kandidat-student, then find the course in the course catalog for students:

Courseinformation of students