HIS 6. Forestillinger om Frihed i den Oldgræske Verden

Kursusindhold

Få overblik på:
- Historie, KA-2022, ét-faglig, lektionskatalog forår 2025
- Historie, KA-sidefag-2022, lektionskatalog forår 2025


HIS 6. Forestillinger om Frihed i den Oldgræske Verden
I år 1819 holdt den Schweiziske politiske tænker Benjamin Constant et foredrag i Paris ’Om de antikke folks frihed sammenlignet med de modernes’. Constant så de to som væsensforskellige: De modernes frihed er personlig; den er friheden fra ydre tvang, friheden til at gøre, som man vil. De antikke folks frihed, på den anden side, er kollektiv; den består i medlemskab af et frit, meningsfuldt fællesskab, som man både behersker og beherskes af. Constant er en forløber for den moderne liberalisme, en vigtig inspirationskilde til flere moderne, demokratiske forfatninger, herunder den danske, og i det hele taget en medskaber af det frihedsbegreb, som stadig i dag fylder så meget i opfattelsen af politik og af det gode liv.

Dette kursus har til formål at ruste den studerende til at kunne foretage en kritisk vurdering af Constants tese. Vi opøver en teoretisk skarphed angående begrebet ’frihed’ og et indgående, kildenært kendskab til forestillinger om frihed i de to oldgræske bystater, Athen og Sparta, som Constant forholder sig til.

Ud over Constants foredrag tager vi udgangspunkt i antikhistorikeren Peter Liddels forsøg på en syntese af den antikke og moderne frihedsforståelse i hans indflydelsesrige Civic Obligation and Individual Liberty in Ancient Athens. Fra dette institutionshistoriske afsæt kigger vi ud over de mandlige borgere, som formelt regnedes for frie. Vi forstår frihed gennem sin modsætning, ufrihed: Kan vi forstå de antikkes frihed uden at forstå det antikke slaveri? Kunne en slavegjort føle sig fri? Kunne en kvinde, som formelt var underlagt en mandlig værge, føle sig fri?

Kurset giver den studerende indblik i den historiefaglige proces ved at vise, hvordan historisk kildeanalyse, på et afklaret teoretisk og metodisk fundament, kan tilvejebringe ny viden om fortiden, til gavn for samtiden.

Engelsk titel

HIS 6. Forestillinger om Frihed i den Oldgræske Verden

Uddannelse

KA-område 6: historiefaglig proces (HHIK03961E) [kun for studerende, hvis centralfag hører under et andet hovedområde end humaniora. ÅU-studerende skal være tilmeldt til eller have bestået 45 ECTS af kandidatsidefaget af historie før tilmelding]
[Kandidatdelen af sidefaget i historie, 2022-ordningen]

KA-område 6: historiefaglig proces (HHIK13961E) [ikke muligt for ÅU-studerende]
[Kandidattilvalg i historie, 2022-ordningen]

Holdundervisning / øvelser / ekskursioner

Kurset bygger blandt andet på følgende undervisningsmateriale:

- I. Berlin: ’To slags frihed’ i Den ideale stræben og andre essays. Oversat af A. Smith. Moderne tænkere. København, Gyldendal, 2005.
- J. Blok: Citizenship in Classical Athens. Cambridge, University Press, 2017 (uddrag).
- É. de la Boëtie: Det frivillige slaveri eller Imod eneherskeren. Oversat af H. Dugg. 1. Bureauets Lommebibliotek. København, Det Poetiske Bureau, 2022 (uddrag).
- B. Constant: ’Om de antikke folks frihed sammenlignet med de modernes’ i M. H. Hansen: Kilder til demokratiets historie, 1750-2000. København, Museum Tusculanum, 2005.
- Jakub Filonik: ‘“Living as One Wishes” in Athens: The (Anti-)Democratic Polemics’. Classical Philology 114 (1), 2019: p. 1–24.
- P. Liddel: Civic Obligation and Individual Liberty in Ancient Athens. Oxford Classical Monographs. Oxford University Press, 2007 (uddrag).
- A. de Tocqueville: ’Om demokratiet i Amerika’ (uddrag) i M. H. Hansen: Kilder til demokratiets historie, 1750-2000. København, Museum Tusculanum, 2005.
- R. Zelnick-Abramovitz: Not Wholly Free: The Concept of Manumission and the Status of Manumitted Slaves in the Ancient Greek World. Leiden, Boston, Brill, 2005 (uddrag).

Skriftlig
Mundtlig
Individuel
Peerfeedback (studerende giver hinanden feedback)
ECTS
15 ECTS
Prøveform
Portfolio
Prøveformsdetaljer
Portfoliobestemmelser: Tre afleveringer i løbet af semesteret på henholdsvis 3-4, 4-6 og 9-10 sider. Første aflevering (bundet) falder først i kurset, anden aflevering (bundet) halvvejs gennem kurset og sidste aflevering (fri) ved kursets afslutning. Aflevering 1 og 2 kan genafleveres i omarbejdet form ved kursets afslutning.
Krav til indstilling til eksamen

Aktuelle studieordninger for Historie og Studiehåndbogen.

Hjælpemidler
Alle hjælpemidler tilladt
Bedømmelsesform
7-trins skala
Censurform
Ingen ekstern censur
Intern prøve ved én eksaminator.
Kriterier for bedømmelse

Enkeltfag dagtimer (tompladsordning)

  • Kategori
  • Timer
  • Holdundervisning
  • 56
  • Forberedelse (anslået)
  • 203
  • Eksamensforberedelse
  • 129,5
  • Total
  • 388,5

Kursusinformation

Undervisningssprog
Dansk
Kursusnummer
HHIK05061U
ECTS
15 ECTS
Niveau
Kandidat
Varighed

1 semester

Placering
Forår
Pris

Dette er et dagkursus via tompladsordningen mod betaling på Åbent Universitet. Tilmeld dig og se aktuel prisoversigt på denne side.

Skemagruppe
Se skemalink
Studienævn
Studienævnet for Saxo-Instituttet
Udbydende institut
  • Saxo-Instituttet - Arkæologi, Etnologi, Historie og Græsk og Latin
Udbydende fakultet
  • Det Humanistiske Fakultet
Kursusansvarlig
  • Emil Skaarup   (11-6b736f7279716767787b76466e7b7334717b346a71)
Gemt den 19-09-2024

Er du BA- eller KA-studerende?

Er du bachelor- eller kandidat-studerende, så find dette kursus i kursusbasen for studerende:

Kursusinformation for indskrevne studerende