Aflyst Skatteret og momsret
Kursusindhold
Kurset tilsigter at give deltagerne en solid forståelse for de bærende principper i den mere erhvervsrelaterede del af skatteretten og momsretten, således at deltagerne får kompetence til at se, hvornår der vil kunne opstå et spørgsmål om beskatning eller momspålæggelse, og hvorledes skatte- og momsretlige problemstillinger løses. Deltagerne opnår derved en form for tværfaglig kompetence inden for skatter og afgifter. Deltagerne tilsigtes gennem individuelt og kollektivt studium og drøftelse af skatte- og momsrettens grundprincipper og anvendelse af disse på en række cases at opnå gode færdigheder i at identificere de skatte- og momsretlige problemstillinger og i at afsøge retskilderne i samarbejde med andre deltagere for at finde svar på problemstillingerne. Kursets læringsform er i høj grad baseret på, at deltagerne trænes i skatte- og momsretlig argumentation.
Vælges dette kursus erstatter det det obligatoriske fag Skatteret på 7,5 ETCS. Faget Skatteret og faget Skatteret og momsret er gensidigt udelukkende.
Momsretten er en vigtig del af skatte- og afgiftsretten, idet moms som udgangspunkt pålægges hele den erhvervsmæssige omsætning. Momsretten er særlig spændende og udfordrende at arbejde med, fordi momsretten i meget høj grad er EU-harmoniseret, hvilket nødvendiggør inddragelse af EU-regulering og EU-Domstolens praksis i forbindelse med løsningen af næsten ethvert momsretligt problem.
Kursets indhold er som følger:
- Introduktion til indkomstbeskatning og momsbeskatning både i dansk og international/EU kontekst, hvor der bl.a. inddrages skatte- og afgiftsretlig historie, skatte- og afgiftspolitik, skatte- og afgiftsretlige kilder.
- Gennemgang af skatte- og afgiftsretlige formål, bagvedliggende hensyn og grundlæggende principper, forskellen på beskatningssystemerne for indkomstskat og moms, samspillet mellem skatteretten og momsretten m.v.
- Den skatteretlige del vedrører: Indkomstbeskatning for lønmodtagere og selvstændigt erhvervsdrivende, fradragsberettigede udgifter, afskrivninger, avancebeskatning, selskaber og hovedaktionærer, fuld og begrænset skattepligt.
- Den momsretlige del vedrører: Subjektiv og objektiv momspligt, momsfritagne leverancer, momsfradrag, leveringsstedsregler, momsregistrering m.v. samt nogle særlige momsretlige emner.
Undervisningen er baseret på problem- og løsningsorienteret
læring, hvor deltagerne lærer skatte- og momsretlig argumentation.
Deltagerne vil aktivt komme til at arbejde med skatte- og
momsretten både på det principielle plan og det praktiske plan med
henblik på at blive i stand til at løse skatte- og momsretlige
problemstillinger ud fra en helhedsorienteret tilgang til teori og
praksis. Deltagerne forudsættes at deltage særdeles aktivt i
undervisningen såvel individuelt som kollektivt.
Kurset er ikke baseret på fast pensum. I stedet angives anbefalet litteratur, og deltagerne forudsættes selv at inddrage anden skatte- og momsretlig litteratur som led i studiet af fagets temaer.
Kurset er relevant for alle jurister, fordi skatte- og momsretlige spørgsmål opstår inden for og i relation til stort set alle juridiske discipliner. Et indgående kendskab til både skatteret og momsret er en efterspurgt kompetence blandt jurister.
Tax Law and VAT Law
- Identificere og reflektere over og argumentere på baggrund af de skatte- og momsretlige retskilder.
- Redegøre for skatte- og momsretlige grundprincipper, og reflektere over princippernes betydning for en skatte- og momsretlig problemstilling.
- Reflektere over og argumentere på baggrund af indkomstbegrebet og forklare forholdet mellem indkomstbeskatning og avancebeskatning.
- Redegøre for, analysere og reflektere over det skatteretlige driftsomkostningsbegreb, herunder foretage begrundede sondringer mellem driftsomkostninger, privatudgifter og anlægsudgifter samt træffe fagligt begrundede valg på baggrund af disse regler.
- Analysere og perspektivere periodeafgrænsningsreglerne og reglerne om skattemæssige afskrivninger.
- Analysere, argumentere og perspektivere på baggrund af reglerne om ejendomsavancebeskatning, kursgevinstbeskatning og aktieavancebeskatning samt træffe fagligt begrundede valg på baggrund af disse regler.
- Diskutere og reflektere over reglerne om fuld og begrænset skattepligt samt bedømme, i hvilket omfang reglerne finder anvendelse på konkrete cases.
- Analysere og vurdere, om en fysisk eller juridisk person kan anses for at være en afgiftspligtig person i konkrete cases.
- Analysere og vurdere, om en leverance af varer eller ydelser er momspligtig eller ej, samt argumentere for eller imod momspligt.
- Redegøre for, analysere og reflektere over reglerne om momsfradragsret til at fremkomme med løsningsforslag i konkrete cases.
- Redegøre for leveringsstedsreglerne for varer og ydelser og fastlægge leveringsstedet i konkrete cases, samt reflektere over formålet med og baggrunden for leveringsstedsreglerne.
- Redegøre for reglerne om momsgrundlaget, momsregistrering, momsangivelsen, betalingspligt og fakturering, samt anvende reglerne i konkrete cases.
- Identificere og begrunde relevante skatte- og momsretlige retskilder, og på baggrund heraf fortolke og anvende disse til at løse skatte- og momsretlige problemstillinger i konkrete cases, samt kunne diskutere EU-rettens betydning særligt på momsområdet.
- Reflektere over og diskutere implikationerne af digitaliseringen inden for moms- og skatteretten.”
- Formidle og formulere sin skatte- og momsretlige viden og argumentation fagligt og terminologisk korrekt på en struktureret og sammenhængende måde.
- Kunne anvende og omsætte teori til praksis og dermed løse konkrete og komplicerede skatte- og momsretlige problemstillinger.
Undervisningen vil blive tilrettelagt på en måde, som indbyder mest mulig til aktiv involvering af de studerende i form af spørgsmål, diskussioner, cases/spotspørgsmål mv. Undervisningen vil variere mellem individuelt og kollektivt studium. I forbindelse med cases/spotspørgsmål mv. vil der blive lagt vægt på at udvikle de studerendes mundtlige kompetencer samt evner til at kombinere teori og praksis.
Uddrag af Henrik Dam, Henrik Gam, Kjeld Hemmingsen og Jacob
Graff Nielsen, Grundlæggende Skatteret 2023, 16. udg., ca. 350
sider.
Uddrag af Jette Thygesen, Grundlæggende momsretlige principper,
3. udgave, 2021, DJØF, samt EU-domme, rets- og administrativ
praksis, artikler mv., ca. 350 sider.
Derudover vil der blive udarbejdet cases mv. til brug for den løbende undervisning.
Det er ulovligt at dele digitale studiebøger med hinanden uden tilladelse fra rettighedshaver.
'Skatteret og momsret' udelukker de obligatoriske fag
'Skatteret' og 'Udvidet Skatteret'.
Studerende tilmeldt 'Skatteret og momsret' kan ikke
tilmelde sig førnævnte fag, da de er gensidigt
udelukkende.
- Studerende indskrevet på JUR: Selvbetjeningen på KUnet
- Studerende indskrevet på andre fakulteter på KU eller andre danske universiteter med en forhåndsgodkendelse fra eget Studienævn: Meritstuderende
- Alle andre studerende og enkeltfagsstuderende: Enkeltfagsstuderende (mod deltagerbetaling)
- ECTS
- 15 ECTS
- Prøveform
-
Mundtlig prøve, 20 min
- Prøveformsdetaljer
- Mundtlig eksamen uden forberedelse, 20 minutter
- Bedømmelsesform
- 7-trins skala
- Censurform
- Ekstern censur
- Eksamensperiode
-
Efterår: uge 50 - mandag, tirsdag, onsdag
Forår: Aflyst
- Reeksamen
-
Efterår: uge 4 - onsdag, torsdag, fredag
Forår: Aflyst
- Kategori
- Timer
- Forberedelse (anslået)
- 356,5
- Seminar
- 56
- Total
- 412,5
Kursusinformation
- Undervisningssprog
- Dansk
- Kursusnummer
- JJUA55904U
- ECTS
- 15 ECTS
- Niveau
- Kandidat
- Varighed
-
1 semester
- Placering
- Efterår og Forår
- Pris
-
- Studerende indskrevet på JUR: Ingen deltagerbetaling
- Enkeltfagsstuderende: Se venligst hjemmesiden
- Skemagruppe
-
Se skema for undervisningstid
- Studienævn
- Jura
Udbydende institut
- Det Juridiske Fakultet
Udbydende fakultet
- Det Juridiske Fakultet
Kursusansvarlig
- Karina Kim Egholm Elgaard (21-6e64756c716431686a6b726f7031686f6a64647567436d7875316e7831676e)
Are you BA- or KA-student?
Courseinformation of students