Aflyst Tværfagligt valgfag, emne 2: Babylon Berlin? – Weimarrepublikkens Berlin som europæisk experimentarium og kulturmetropol

Kursusindhold

AFLYST

 

Hver epoke i europæisk kulturhistorie har sine ’hot spots’ i byer, hvor noget særligt er på færde, og hvor de epokale tendenser viser sig særligt tydeligt. I mellemkrigstiden var det især Berlin, som tiltrak kunstnere og intellektuelle fra hele Europa. Dette kursus vil give et tværmedialt indblik i den eksperimenterende og højspændte kultur, som udfoldede sig i Berlin under Weimarrepublikken 1918-1933, samt i dens social- og idéhistoriske kontekst. Mange af de tendenser, der prægede denne kultur er højaktuelle i dag: Politisk radikalisering og demokrati under pres, anti-individualisme/standardisering og rationalisering, et liv på overfladen hvor man skal være stærk, hurtig og omstillingsparat, men også eksperimenter med nye livsformer og kønsidentiteter. Her viste sig ikke kun tendenser, som pegede frem mod nationalsocialismen – byen var i denne periode høj grad også et centrum for progressive eksperimenter med crossovers mellem høj- og lavkultur, gender-crossing og et eksperimentarium for det Moderne på godt og ondt: Glitrende, hurtig overfladekultur, storbymenneskets uigennemtrængelige maske og kølige blik, taylorisme og standardisering, kampen for overlevelse, teknikbegejstring og civilisationskritik, alt sammen muliggjort af 1. Verdenskrigs civilisationssammenbrud og moralske fallit. Hvad kendetegner det nye menneskebillede, der vokser ud af dette sammenbrud – og hvordan ser det ud udefra?

Det specifikke ved Weimarrepublikkens måde at tænke det moderne og ’det nye menneske på’ tydeliggøres vha. nogle sideblik til andre europæiske avantgardebevægelser såsom den italienske futurisme, surrealismen i Frankrig og den internationale dadaisme. Ud over at forstå tendenser og sammenhænge i tiden skal vi desuden i 2. halvdel af kurset beskæftige os med, hvorfor Berlin tiltrak så mange udenlandske kunstnere og intellektuelle og dermed på nogle punkter overgik Paris som europæisk kulturmetropol. Vi skal primært   beskæftige os med en række britiske forfattere (bl.a. W.H. Auden, W. Woolf, C. Isherwood, Stephen Spender), som valfartede til Berlin i denne periode, bl.a. lokket hertil af byens dekadence, seksuelle frihed og billig købesex. Hvad er det for et blik, de kaster på byen, og hvorledes reflekterer dette blik kulturelle mønstre og problemstillinger hos betragteren selv? Hvad betyder deres britiske kulturelle og klassemæssige horisont for deres blik på byen? Hvordan forholder de sig til byens lys- og skyggesider? På studieturen til Berlin vil en ekspert i fransk litteratur give et indblik i franske forfatteres møde med Berlin.

NB: Kurset henvender sig til studerende på alle sprog – alle teksterne læses på originalsproget og i dansk eller engelsk oversættelse.

Engelsk titel

Interdisciplinary Elective Subject, topic 2: Babylon Berlin? – Weimarrepublikkens Berlin som europæisk experimentarium og kulturmetropol

Forelæsninger, seminarer, studenteroplæg, gruppearbejde.

Der læses et bredt udvalg af romaner, noveller, essays, biografisk materiale, og der inddrages såvel film som billedkunst i undervisningen.

Mundtlig
Kollektiv
Løbende feedback i undervisningsforløbet
Feedback ved afsluttende eksamen (ud over karakteren)
Peerfeedback (studerende giver hinanden feedback)

Enkeltfag dagtimer (tompladsordning)

 • Kategori
 • Timer
 • Holdundervisning
 • 84
 • Forberedelse (anslået)
 • 325,5
 • Total
 • 409,5

Kursusinformation

Undervisningssprog
Dansk
Kursusnummer
HEGRBTV02U
ECTS
15 ECTS
Niveau
Bachelor
Varighed

1 semester

Placering
Forår
Pris

Dette er et kursus via tompladsordningen mod betaling på Åbent Universitet. Tilmeld dig og se aktuel prisoversigt på denne side.

Skemagruppe
Se skemalink
Kapacitet
35
Er der flere tilmeldinger end pladser, tildeles pladserne ved tilfældig lodtrækning.
Studienævn
Studienævnet for Engelsk, Germansk og Romansk
Udbydende institut
 • Institut for Engelsk, Germansk og Romansk
Udbydende fakultet
 • Det Humanistiske Fakultet
Kursusansvarlig
 • Birthe Hoffmann   (8-6e756c6c73677474466e7b7334717b346a71)
Gemt den 07-12-2023

Are you BA- or KA-student?

Are you bachelor- or kandidat-student, then find the course in the course catalog for students:

Courseinformation of students