Sociologisk projektdesign
Kursusindhold
Kurset sigter mod at give de studerende indsigt i og erfaringer med værktøjer til i praksis at kunne håndtere de principielle spørgsmål og udfordringer af metodologisk art, som knytter sig til design og gennemførsel af sociologiske forskningsprojekter. Herunder i særdeleshed:
- Heuristik: hvordan man kan arbejde med at få gode sociologiske ideer og omforme dem til interessante og forskningsbare undersøgelses- og forskningsspørgsmål.
- Forestillingsevne: hvordan man skaffer sig indsigt i et forskningsfelt, afgrænser et emne og udnytter den eksisterende forskningslitteratur på analytisk frugtbare måder.
- Sampling og design: hvilke principielle overvejelser der knytter sig til at definere og indkredse sit empiriske felt, hvad enten man arbejder kvalitativt eller kvantitativt (eller begge dele). Hvordan et empirisk projekt skal organiseres i fht såvel data-generering og databearbejdning.
- Data-generering og sekundære data: hvordan man inddrager empiriske data på forskellige måder i forskningsprojekter, og hvad det kan betyde for metodiske strategier i éns undersøgelse.
- Begrebsbrug og analyse: hvordan man aktivt benytter og arbejder med eksisterende teoretiske begreber i sin undersøgelse
- Projekthåndtering: praktiske redskaber til brug for planlægning og gennemførsel af en samlet undersøgelse. Heuristik: hvordan man kan arbejde med at få gode sociologiske ideer og omforme dem til interessante og forskningsbare undersøgelses- og forskningsspørgsmål.
- Argumentationslogik: overvejelser over forskellige argumentations- og forklaringstyper i sociologien, samt deres styrker og svagheder ift. Eksempelvis validitet og generalisering i éns undersøgelse.
Sociological project design
Obligatorisk KA kursus (2015 studieordningen)
Kurset er ikke åbent for meritstuderende eller exchangestuderende.
Fagpakker:
Ingen
Viden
Efter endt kursus skal de studerende kunne
- anvende forskellige redskaber til planlægning af sociologiske projekter
- demonstrere aktiv brug af teoretiske begreber, som er relevante for projektet
- Reflektere over forskellige argumentations- og forklaringstyper i sociologien, samt deres styrker og svagheder i forhold til validitet og generalisering i forbindelse med gennemførelse af sociologiske projekter
Færdigheder
Efter endt kursus kan de studerende
- formulere en afgrænset og præcis problemstilling inden for et afgrænset forskningsfelt
- søge litteratur, erhverve sig indsigt i et afgrænset forskningsfelt og placere egen problemstilling i forhold til forskningsfeltet
- skabe et metodologisk design som kan indløse forskningsspørgsmålene
Kompetencer
Efter endt kursus kan de studerende
- selvstændigt planlægge, designe og gennemføre et sociologisk forskningsprojekt, herunder specialeprojektet
Undervisningen er en blanding af forelæsninger, øvelser i grupper, og individuelt/gruppe projektarbejde. Undervisningen vil tage udgangspunkt i at understøtte de studerendes egne projektforløb. I forbindelse med undervisningen vil der løbende blive stillet forskellige opgaver som relaterer sig til de studerendes egne projektideer og projektforløb. I den forbindelse vil der blive lejlighed til få feedback på opgaverne og at give feedback til de øvrige studerende.
“Tricks of the trade” af Howard Becker samt “Methods of discovery, heuristics for the social sciences” af Andrew Abbott, bruges som grundbøger på kurset. Dette suppleres med tekster i et kompendie, som enten vil ligge online eller kan købes i bogladen. Dertil kommer selvvalgt litteratur. Det samlede pensum er ca. 600 sider.
Der vil blive afholdt en workshop om projekt-emner og projekt-samarbejde inden kurset, som de studerende kraftigt anbefales at deltage i.
Kurset sigter mod studerende i sidste del af KA studiet som står over for at skulle skrive speciale.
Grundet porteføljeopgave eksamensformen vil der være løbende feedback både fra underviser og som peer-feedback.
Tilmeldingsdeadline for kurser er:
1. Juni for efterårskurser
1. december for forårskurser
Når du tilmelder dig et kursus, bliver du også automatisk tilmeldt
eksamen.
Sociologistuderende (Egne):
Tilmeld dig via selvbetjeningen på KUnet
- ECTS
- 7,5 ECTS
- Prøveform
-
Portfolio, -
- Prøveformsdetaljer
- Individuelt eller i gruppe (max 4 studerende).
Eksamen består af et antal skriftlige opgaver som stilles undervejs i forløbet med mulighed for feedback. Opgaverne afleveres samlet ved kursets afslutning.
De samlede porteføljeopgaver må maximalt fylde 10 sider. Ved gruppebesvarelser tillægges 5 sider pr. ekstra studerende. Se detaljer for prøveformen i studieordningen og den generelle eksamensvejledning på KUnet.
Hvis den studerende ønsker at skrive sin eksamensopgave på engelsk, skal der på forhånd søges dispensation hertil - Krav til indstilling til eksamen
-
Du skal være indskrevet på kurset for at kunne tage denne eksamen.
- Hjælpemidler
- Alle hjælpemidler tilladt
Policy on the Use of Generative AI Software and Large Language Models in Exams
The Department of Sociology prohibits the use of generative AI software and large language models (AI/LLMs), such as ChatGPT, for generating novel and creative content in written exams. However, students may use AI/LLMs to enhance the presentation of their own original work, such as text editing, argument validation, or improving statistical programming code. Students must disclose in an appendix if and how AI/LLMs were used; this appendix will not count toward the page limit of the exam. This policy is in place to ensure that students’ written exams accurately reflect their own knowledge and understanding of the material.
- Bedømmelsesform
- 7-trins skala
- Censurform
- Ingen ekstern censur
- Eksamensperiode
-
Find mere information på din studieinformationsside på KUnet.
- Reeksamen
-
Hvis reeksamen tages i ordinær eksamensperiode: se ordinær eksamensform
Hvis reeksamen tages i reeksamensperiode:
Skriftlig hjemmeopgave med et eller flere stillede spørgsmål
Ovenstående gælder for kursustilmeldinger fra Forår 2023 og frem.
Hvis du skal til reeksamen og har været tilmeldt kurset i Forår 2022 eller tidligere, bedes du kontakte studieadministration: soc-studieadm@soc.ku.dk
Kriterier for bedømmelse
Se målbeskrivelsen.
- Kategori
- Timer
- Holdundervisning
- 28
- Forberedelse (anslået)
- 148
- Eksamensforberedelse
- 30
- Total
- 206
Kursusinformation
- Undervisningssprog
- Dansk
- Kursusnummer
- ASOK15104U
- ECTS
- 7,5 ECTS
- Niveau
- Kandidat
- Varighed
-
1 semester
- Placering
- Forår og Efterår
- Skemagruppe
-
Se skemalink.
- Kapacitet
- vejl. 40 personer
- Studienævn
- Sociologisk studienævn
Udbydende institut
- Sociologisk Institut
Udbydende fakultet
- Det Samfundsvidenskabelige Fakultet
Kursusansvarlig
- Bente Halkier (3-64676a42757165306d7730666d)
Underviser
Bente Halkier, e-mail: beh@soc.ku.dk
Are you BA- or KA-student?
Courseinformation of students