Aflyst Ernæring af patienter med kronisk sygdom
Kursusindhold
Kronisk sygdoms indflydelse på den humane fysiologi specielt med henblik på metabolisme, kredsløb og væskebalance. Rationel ernæringsterapi ved sådanne tilstande inklusive opfølgning og styring.
Nutritional Therapy in Chronic Disease
Kurset præsenterer sammenhænge mellem sygdommes indflydelse på ernæringstilstand og metabolisme af næringsstoffer hos den kroniske patient, ernæringsmæssige konsekvenser og muligheder for påvirkning af sygdomsforløbet hos den enkelte patient gennem ernæringsterapi.
Viden:
- Beskrive de forandringer, der optræder i den humane fysiologi ved kronisk sygdom, samt betydningen for omsætningen af næringsstoffer
- Beskrive de enkelte organers omsætning af næringsstoffer under stress-metabole vilkår
- Nævne væsentlige træk i patofysiologien bag sådanne tilstande herunder infektion, inflammation, diabetes og hjerte-kar-lunge sydom
- Referere principper for lægelige behandlingsmetoder
Færdigheder:
- Formidle de patofysiologiske fænomener og deres grundlag
- Formidle ernæringsrelevante ændringer i fysiologien under kronisk sygdom
- Analysere en sygehistorie med hensyn til de ernæringsrelevante aspekter
- Diskutere tilstandens indflydelse på ernæringsbehov
Kompetencer:
- Anvende principperne til tværfagligt at kunne deltage i diskussion af den enkelte patients situation
- Selvstændigt kunne varetage ernæringsterapi, dvs.
- planlægge ernæringsterapi med kost, sondeernæring eller intravenøs ernæring
- monitorere den ernæringsmæssige målopfyldelse for den enkelte patient
- tilpasse ernæringsplaner i relation til udviklingen i sygdommen
Forelæsninger ved ansatte og eksterne specialister. Teoretiske, case-baserede øvelser relateret til forelæsningerne med afsluttede diskussion med underviser.
Se Absalon for kursuslitteratur
Faglige kompetencer indenfor områderne ernæringsfysiologi og
ernæring ved sygdom anbefales.
Kurset forudsætter faglighed svarende til en bestået
BA-uddannelse.
Mange case-seancer, hvor de studerende arbejder selvstændigt med løsningen i 1-1½ time, hvorefter casen gennemgås. Opgaven består ikke i at kunne svare, men at sørge for at der findes frem til et svar ved hjælp af de øvrige studerende.
I alle lektioner er der anmodning til enkelte studerende om at foreslå de medstuderende nogle løsninger på stillede spørgsmål.
- ECTS
- 7,5 ECTS
- Prøveform
-
Skriftlig prøve, 4 timer med opsyn.
- Prøveformsdetaljer
- Beskrivelse af eksamen: 4 timers skriftlig auditorieeksamen med opgaver i teoretisk pensum, samt en case.
- Hjælpemidler
- Alle hjælpemidler tilladt
- Bedømmelsesform
- 7-trins skala
- Censurform
- Ingen ekstern censur
2 interne bedømmere.
Kriterier for bedømmelse
Se målbeskrivelsen.
Enkeltfag dagtimer (tompladsordning)
- Kategori
- Timer
- Forelæsninger
- 18
- Forberedelse (anslået)
- 98
- Teoretiske øvelser
- 56
- Projektarbejde
- 30
- Eksamen
- 4
- Total
- 206
Kursusinformation
- Undervisningssprog
- Dansk
- Kursusnummer
- NNEK19000U
- ECTS
- 7,5 ECTS
- Niveau
- Kandidat
- Varighed
-
1 blok
- Placering
- Blok 1
- Skemagruppe
-
A (tirs 8-12 + tors 8-17)
- Kapacitet
- Ingen begrænsning.
Der kan være færre pladser i eftertilmeldingsperioden - Studienævn
- Studienævn for Fødevarer, Human ernæring og Idræt
Udbydende institut
- Institut for Idræt og Ernæring
Udbydende fakultet
- Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet
Kursusansvarlig
- Jens Rikardt Andersen (3-7a8271507e7588833e7b853e747b)
Are you BA- or KA-student?
Courseinformation of students