Produktion af flydende fødevarer
Kursusindhold
Kurset omhandler enhedsoperationer og processeringsteknologier brugt i fødevareindustrien under tilvejebringelse af flydende fødevarer. Eksempler på disse er: spray- og frysetørring, inddampning, opvarmning og nedkøling, blanding, transport af væsker vha. pumpning, homogenisering og forskellige separationsprocesser. Kurset vil også berøre forståelse for og indblik i design af proceslinjer. Der vil i kurset i høj grad blive undervist i teorien bag væskers flydeegenskaber og hvordan disse relaterer sig til processeringen.
Kurset baserer sig meget på den kvantitative forståelse for processerne og derfor vil procesberegninger og forståelsen af de fysiske fænomener som processerne baserer sig på være det underliggende tema for kurset.
Liquid Food Processing
Bacheloruddannelsen i fødevarer og ernæring
Målet med kurset er at give de studerende en detaljeret viden om udstyr/processer samt hvordan produktegenskaber samspiller med processeringen af væsker i fødevareindustrien. En væsentlig del af kurset er at give de studerende viden og værktøjer til at beregne processtider, processeringseffekter samt analysere proceslinjer.
Når kurset er gennemført, forventes den studerende at kunne:
Viden
- Beskrive hvordan man kan karakterisere og måle reologiske egenskaber for flydende fødevarer
- Beskrive principperne bag nyere procesteknologier.
Færdigheder
- Forklare hvordan de rheologiske egenskaber samspiller med processeringen af væsker.
- Udføre masse og energibalancer for enhedsoperationer og proceslinjer.
- Beregne energiforbrug for almindelige enhedsoperationer.
- Beregne inaktiveringskinetik for bakterier, enzymer og vitaminer ved forskellige temperaturprofiler.
Kompetencer
- Analysere proceslinjer og diskutere udfordringer samt komme med simple løsningsforslag på disse.
- Vurdere valg af procesudstyr til en proceslinje på baggrund af produktets reologiske opførsel
Kurset bliver undervist i form af forelæsninger, regneøvelser samt casearbejde i grupper. Regneøvelser vil blive gennemført imellem forelæsningerne hver tirsdag hvor vi kan diskutere beregningerne og reflektionerne løbende. Casearbejdet forekommer sideløbende igennem kurset og skal godkendes inden eksamen.
Se Absalon for kursuslitteratur.
Det forventes at de studerende har baggrund svarende til 1-4. semester på bacheloruddannelsen i fødevarer og ernæring (specialiseringen i kvalitet og teknologi samt fødevareingeniør). Kurset undervises ud fra en forudsætning om at de studerende har en basal forståelse for fødevarefysik, fødevarekemi og mikrobiologi.
Kurset er reserveret studerende på bacheloruddannelsen i
fødevarer og ernæring (specialisering i kvalitet og
teknologi/fødevareingeniør).
Kurset undervises som hovedregel på dansk, men engelske
forelæsninger kan forekomme.
DTU-studerende kan ansøge eget studienævn om forhåndsgodkendelse
til kurset.
De studerende får løbende mundtlig feedback som en del af deres teoretiske øvelser, hvor de bliver vejledt til løsning af opgaver.
- ECTS
- 5 ECTS
- Prøveform
-
Skriftlig prøve, 4 timer med opsyn.Eksamen vil bestå af beregninger, vurderinger og multiple choice spørgsmål
Kurset er udtaget til ITX-eksamen - Hjælpemidler
- Alle hjælpemidler tilladt
Da eksamen afholdes på ITX, stiller ITX computere til rådighed. Egen computer, tablet eller mobiltelefon må IKKE medbringes. Hvis lærebøger og noter er tilladte iflg kursusbeskrivelsen skal de medbringes i papirform eller uploades før eksamen til ITX-systemet via Digital Eksamen.
- Bedømmelsesform
- 7-trins skala
- Censurform
- Ingen ekstern censur
Flere interne bedømmere
Kriterier for bedømmelse
Se målbeskrivelsen
Enkeltfag dagtimer (tompladsordning)
- Kategori
- Timer
- Forelæsninger
- 32
- Forberedelse (anslået)
- 77,5
- Teoretiske øvelser
- 20
- Ekskursioner
- 4
- Eksamen
- 4
- Total
- 137,5
Kursusinformation
- Undervisningssprog
- Dansk
- Kursusnummer
- NFOB16006U
- ECTS
- 5 ECTS
- Niveau
- Bachelor
- Varighed
-
1 semester
Kursets varighed er 13 uger (fra semesterstart) - Placering
- Blok 1 og Blok 2
- Skemagruppe
-
Undervisningen på kurset foregår på Danmarks Tekniske Universitet(DTU) og afholdes tirsdage fra klokken 08.00 til 12.00.
- Kapacitet
- Ingen begrænsning
- Studienævn
- Studienævn for Fødevarer, Human ernæring og Idræt
Udbydende institut
- Institut for Fødevarevidenskab
Udbydende fakultet
- Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet
Kursusansvarlige
- Jacob Judas Kain Kirkensgaard (4-7b7b7c7c51778080753f7c863f757c)
- Lilia Ahrné (5-7e7b7e7b735278818176407d8740767d)
Are you BA- or KA-student?
Courseinformation of students