Mikrobiel Fødevaresikkerhed
Kursusindhold
Kurset indeholder teoretisk undervisning i fødevaremikrobiologi
med fokus på fødevarers mikrobiologiske sammensætning og indhold af
patogene mikroorganismer. Der undervises i fødevareteknologi, dvs.
hvordan råvarer, produktion og opbevaring påvirker fødevarers miljø
og dermed den mikrobiologiske sammensætning. Der lægges vægt på
forståelse af fødevarebårne patogene mikroorganismers biologi i
forhold til deres transmission til og forekomst i fødevarer
herunder risiko for at de forårsager sygdom. Den overordnede
udvikling af zoonoser i Danmark gennemgås med fokus på den aktuelle
situation.
På det teoretiske plan introduceres principperne for
risikovurdering med udgangspunkt i en konkret problemstilling og
anvendelsen af risikovurdering diskuteres. Fødevarebårne
sygdomsudbruds epidemiologi og principperne for udbrudseftersporing
gennemgås med eksempler. Endvidere undervises i principperne og
forudsætninger for egenkontrol og HACCP. Kurset
giver kendskab til nationale og europæiske bestemmelser på området
og EU myndighedernes anvendelse af databaser til overvågning af
dyre- og folkesundhed.
Ved de praktiske øvelser undervises i kvantitative,
semi-kvantitative og kvalitative mikrobiologiske metoder, der
benyttes til at bestemme antal og sammensætning af mikroorganismer
i fødevarer, herunder fødevarefordærvende og patogene
mikroorganismer. De opnåede resultater sammenlignes med relevante
mikrobiologiske kriterier og fødevarens kvalitet og sikkerhed
vurderes. Endvidere kan inddrages studier af hvordan forskellige
faktorer påvirker bakteriers vækst og overlevelse samt af
interaktioner mellem mikroorganismer.
Microbiel Food Safety
Bacheloruddannelsen i veterinærmedicin - obligatorisk
Efter endt kursus forventes den studerende at kunne:
Viden:
Forklare den forventede mikrobiologiske sammensætning i
fødevarer (herunder foder) i forhold til anvendte
fødevareteknologier herunder hvordan råvarer, produktion og
opbevaring påvirker fødevarers miljø og dermed den mikrobiologiske
sammensætning.
-Med baggrund i biologien kunne forklare forekomst, spredning og
transmission af de patogene bakterier i fødekæden fra jord til bord
samt hvornår deres forekomst kan medføre at fødevaren bliver uegnet
til konsum.
- Beskrive forekomst og transmission af fødevarerelevante
mikroorganismer med hovedvægt på patogene mikroorganismer
-Beskrive udviklingen af zoonoser i Danmark og EU
-Redegøre for principper for analysemetoder anvendt til detektion
af mikroorganismer i fødevarer
- Beskrive principper for risikovurdering og udbrudseftersporing
- Opliste principper og hygiejnemæssige
forudsætninger for HACCP og egenkontrol, redegøre overordnet
for lovmæssige krav vedr dette herunder hygiejneforudsætninger samt
kunne anvende principperne i forhold til en simpel
fødevareproduktion
- Udvise overblik over nationale og europæiske bestemmelser på
området
Færdigheder:
- Anvende viden om forekomst, vækst, overlevelse og transmission af
fødevarebårne bakterier, herunder patogene mikroorganismer og
kombinere denne med viden om fødevareteknologi til at forudsige den
mikrobiologiske sammensætning og forekomst af patogene
mikroorganismer og deres metabolitter i fødevarer
- Opstille kriterier for og gennemføre mikrobiologiske
undersøgelser af fødevarer
Kompetencer:
- Rådgive om opbevaring og håndtering af fødevarer
- Vurdere fødevares egnethed til konsum
Undervisningen opdeles i en række temaer, der både formidles ved
forelæsninger, teoretiske øvelser samt ved praktiske øvelser. Ved
de praktiske øvelser får den studerende mulighed for selv at udføre
analyser, vurdere resultaterne samt indsætte egne data i en større
sammenhæng. Resultatet af det praktiske arbejde kan diskuteres i
plenum ved studenter-fremlæggelse af rapporter. Sidst i
undervisningsforløbet udføres projektarbejde i grupper, hvor fagets
forskellige discipliner berøres. Afslutningsvis udvælges et antal
grupper til at fremlægge resultatet af deres projektarbejde i
plenum efterfulgt af diskussion med deltagelse af de andre
studerende og underviser.
Fagets læringsmål bliver gjort tilgængeligt i elektronisk form.
Evalueringsmodel: Spørgeskema.
Anbefalet litteratur:
- Food Microbiology: An introduction. by Thomas J. Monteville, Karl R. Matthews and Kalmia E. Kniel. ASM Press Third edition
- Kompendium indeholdende supplerende materiale
- Øvelsesvejledning og metodesamling til øvelser i mikrobiel fødevaresikkerhed
Udbydes til merit- og tompladsstuderende. Søg via disse links:
http://sund.ku.dk/uddannelse/vejledning-information/meritstuderende/
http://sund.ku.dk/uddannelse/efter-og-videreuddannelser/enkeltfag/
- ECTS
- 7,5 ECTS
- Prøveform
-
Skriftlig prøve, 2 timer med opsyn.Den skriftlige prøve afvikles på Peter Bangsvej.
Eksamenssættet vil bestå af en række spørgsmål. Der kan indgå multiple choice. - Hjælpemidler
- Alle hjælpemidler tilladt
Adgang til følgende elektroniske hjælpemidler på Peter Bangs Vej udover standardhjælpemidlerne:
Digitale noter (Det er tilladt at uploade noter til ITX-eksamen via digital eksamen. Du finder et link til denne funktion under din prøve i Digital Eksamen)
- Bedømmelsesform
- 7-trins skala
- Censurform
- Ekstern censur
Kriterier for bedømmelse
For at opnå karakteren 12 skal den studerende kunne:
Viden:
Reflektere over den forventede mikrobiologiske sammensætning i
fødevarer i forhold til anvendte fødevareteknologier
- Udvise overblik over vækst og overlevelse af fødevarerelevante
mikroorganismer med fokus på patogener
- Beskrive forekomst og transmission af fødevarerelevante
mikroorganismer med hovedvægt patogene mikroorganismer
-beskrive udviklingen af zoonoser i Danmark og EU
-redegøre for principper for analysemetoder anvendt til
detektion af mikroorganismer i fødevarer
- Beskrive principper for risikovurdering og
udbrudseftersporing
- Opliste principper for HACCP og egenkontrol, redegøre
overordnet for lovmæssige krav vedr dette herunder
hygiejneforudsætninger samt kunne anvende principperne i
forhold til en simpel fødevareproduktion
- Udvise overblik over nationale og europæiske bestemmelser på
området, herunder WTO og "forsigtighedsprincippet"
Færdigheder:
- Anvende viden om forekomst, vækst, overlevelse og transmission af
fødevarebårne bakterier, herunder patogene mikroorganismer og
kombinere denne med viden om fødevareteknologi til at forudsige den
mikrobiologiske sammensætning og forekomst af patogene
mikroorganismer og deres metabolitter i fødevarer
- Opstille kriterier for og gennemføre mikrobiologiske
undersøgelser af fødevarer herunder patogene mikroorganismer
Kompetencer:
- Rådgive om opbevaring og håndtering af fødevarer
- Vurdere fødevarers egnethed til konsum
Enkeltfag dagtimer (tompladsordning)
- Kategori
- Timer
- Forelæsninger
- 32
- Forberedelse (anslået)
- 102,5
- Teoretiske øvelser
- 17
- Praktiske øvelser
- 33
- Projektarbejde
- 20
- Eksamen
- 2
- Total
- 206,5
Kursusinformation
- Undervisningssprog
- Dansk
- Kursusnummer
- SVEB13006U
- ECTS
- 7,5 ECTS
- Niveau
- Bachelor
- Varighed
-
1 blok
- Skemagruppe
-
Uden for skemagruppe
- Kapacitet
- 186. Veterinærstuderende har første prioritet.
- Studienævn
- Studienævnet for Veterinærmedicin og Husdyrvidenskab
Udbydende institut
- Institut for Veterinær- og Husdyrvidenskab (IVH)
Udbydende fakultet
- Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet
Kursusansvarlig
- Lone Brøndsted (4-7d8073835184867f753f7c863f757c)
Underviser
Interne og eksterne (gæste) forelæsere
Forskellige undervisere på øvelseshold
Timetable
- 21F-B4-4;SVEB13006U-01a;;Mikrobiel fødevaresikkerhed
- 21F-B4-4;SVEB13006U-01b;;Mikrobiel fødevaresikkerhed
- 21F-B4-4;SVEB13006U-02a;;Mikrobiel fødevaresikkerhed
- 21F-B4-4;SVEB13006U-02b;;Mikrobiel fødevaresikkerhed
- 21F-B4-4;SVEB13006U-03a;;Mikrobiel fødevaresikkerhed
- 21F-B4-4;SVEB13006U-03b;;Mikrobiel fødevaresikkerhed
- 21F-B4-4;SVEB13006U-04a;;Mikrobiel fødevaresikkerhed
- 21F-B4-4;SVEB13006U-04b;;Mikrobiel fødevaresikkerhed
- 21F-B4-4;SVEB13006U-05a;;Mikrobiel fødevaresikkerhed
- 21F-B4-4;SVEB13006U-05b;;Mikrobiel fødevaresikkerhed
- 21F-B4-4;SVEB13006U-06a;;Mikrobiel fødevaresikkerhed
- 21F-B4-4;SVEB13006U-06b;;Mikrobiel fødevaresikkerhed
- 21F-B4-4;SVEB13006U-07a;;Mikrobiel fødevaresikkerhed
- 21F-B4-4;SVEB13006U-07b;;Mikrobiel fødevaresikkerhed
- 21F-B4-4;SVEB13006U-08a;;Mikrobiel fødevaresikkerhed
- 21F-B4-4;SVEB13006U-08b;;Mikrobiel fødevaresikkerhed
- 21F-B4-4;SVEB13006U-09a;;Mikrobiel fødevaresikkerhed
- 21F-B4-4;SVEB13006U-09b;;Mikrobiel fødevaresikkerhed
- 21F-B4-4;SVEB13006U-10a;;Mikrobiel fødevaresikkerhed
- 21F-B4-4;SVEB13006U-10b;;Mikrobiel fødevaresikkerhed
- 21F-B4-4;SVEB13006U-11a;;Mikrobiel fødevaresikkerhed
- 21F-B4-4;SVEB13006U-11b;;Mikrobiel fødevaresikkerhed
- 21F-B4-4;SVEB13006U-12a;;Mikrobiel fødevaresikkerhed
- 21F-B4-4;SVEB13006U-12b;;Mikrobiel fødevaresikkerhed
Are you BA- or KA-student?
Courseinformation of students