Husdyrernæring

Kursusindhold

Kurset indeholder en introduktion til de basale begreber indenfor fagområdet husdyrernæring og fodring efterfulgt af mere specifik undervisning om herbivore (drøvtyggere og heste); omnivore (grise, fjerkræ) og carnivore (hund, kat og mink).

Kvantitativ beskrivelse af de forskellige dyrearters fordøjelse og omsætning af energi- og næringsstoffer til forskellige livsytringer (f.eks. vedligehold, vækst, reproduktion, laktation og fysisk aktivitet). Principper for bestemmelse af energi- og næringsstofbehov samt normer for produktions- og familiedyr kombineret med et grundlæggende kendskab til egnede fodermidler og foderblandinger til disse dyr.

Beskrivelse af fodermidlernes kemiske sammensætning, energi- og proteinværdi, karakteristiske egenskaber og risiko for indhold af uønskede eller ernæringsskadelige stoffer. Gennemgang af typiske bearbejdningsmetoder af fodermidler og deres betydning for næringsstoftilgængeligheden. Introduktion af vitaminer og mineraler, deres omsætning i kroppen samt symptomer på mangel og overdosering.  

Vurdering af foderplaner også i relation til ernæringens betydning som årsag til sygdom samt brug af diæter i forbindelse med forskellige lidelser særligt indenfor produktionsdyr.

Mink bruges som prototype for basale ernæringskrav hos hund og kat.

Engelsk titel

Animal Nutrition

Uddannelse

Bacheloruddannelsen i veterinærmedicin - obligatorisk

Målbeskrivelse

Kurset skal give et basalt kendskab til de grundlæggende principper vedrørende fastlæggelse af næringsbehov og fodring af raske og syge dyr for de vigtigste husdyrarter i Danmark. 

Viden:

  • beskrive grundlæggende principper vedrørende fastlæggelse af næringsbehov og fodring af raske og syge dyr.

  • udpege væsentlige faktorer af betydning for den kvantitative energi- og næringsstofomsætning.

  • nævne karakteristiske ernæringsmæssige egenskaber ved typisk anvendte fodermidler.

  • identificere egnede fodermidler til produktions- og familiedyr.

 

Færdigheder:

  • anvende ernæringsmæssige og fodringsmæssige principper, begreber og metoder til vurdering af standardfoderplaner, diæter og sammenhæng mellem ernæring og risiko for sygdom.

  • vurdere et foders anvendelighed til produktions- og familiedyr.

  • analysere forhold vedrørende sygdomsforebyggende ernæring.

 

Kompetencer:

  • samarbejde med andre rådgivere om ernæring af produktions- og familiedyr.

  • anvende et fagsprog med henblik på at diskutere ernæring med klienter, rådgivere og andre fagfolk

Undervisningsformen er en kombination af forelæsninger, case-baserede teoretiske øvelser samt en ekskursion.

Anbefalet litteratur:

P. McDonald: Animal Nutrition. Samfundslitteratur. Som udgangspunkt vil det altid være nyeste udgave der udgør undervisningsmaterialet til kurset.

Fodermiddel- og normtabeller uploades på Absalon og indgår i lærebogsmaterialet.

SVEBxx Veterinær anatomi og fysiologi del 1
SVEBxxxx Veterinær anatomi og fysiologi del 2
SVEBxxxx Veterinær anatomi og fysiologi - integreret eksamen
SVEB13000U Cytologi og almen histologi
SVEB11001U Veterinær genetik
SVEB13013U Veterinær kemi og biokemi
SVEB13003U Basal statistik og epidemiologi

ECTS
4,5 ECTS
Prøveform
Skriftlig prøve, 2 timer med opsyn.
Skriftlig eksamen med opsyn på Peter Bangsvej. Den skriftlige prøve består af 1-2 case-baserede opgaver samt et antal multiple choice spørgsmål.

Bedømmelsen er en samlet vurdering af besvarelsen af opgaver og multiple choice spørgsmålene.
Hjælpemidler
Kun visse hjælpemidler tilladt

Fodermiddel- og normtabeller, udvalgte formler, lommeregner og excel

Bedømmelsesform
bestået/ikke bestået
Censurform
Ingen ekstern censur
Ingen censur. En bedømmer.
Kriterier for bedømmelse

For at opnå bedømmelsen bestået skal den studerende på tilstrækkeligt niveau kunne:

Viden:

  • kende og kunne anvende korrekte fagtermer inden for husdyrernæring
  • forstå samspillet mellem ernæring, fysiologi og mave-tarmkanalens opbygning hos de enkelte dyrearter
  • kende et fodermiddels egnethed til forskellige dyrearter
  • kende metoder til fastlæggelse af dyrs energi og næringsstofbehov samt udnyttelse af fodermidler

 

Færdigheder:

  • beregne dyrs behov for energi og næringsstoffer ved hjælp af relevante normtabeller.
  • beregne indholdet af energi og næringsstoffer i en given diæt ud fra oplysninger om diætens råvaresammensætning og ved hjælp af relevante fodermiddeltabeller

 

Kompetencer:

  • vurdere diætens egnethed til et givet produktions- eller familiedyr, herunder vurdere om diæten overholder de gængse normer for den pågældende dyreart ved en given livsytring.
  • vurdere diætens mulige konsekvenser for dyrets sundhed baseret på basale ernæringsfysiologiske mekanismer.

 

Enkeltfag dagtimer (tompladsordning)

  • Kategori
  • Timer
  • Forelæsninger
  • 40
  • Teoretiske øvelser
  • 20
  • Forberedelse
  • 56
  • Eksamen
  • 4
  • Ekskursioner
  • 4
  • Total
  • 124