Kursussøgning, efter- og videreuddannelse – Københavns Universitet

Videresend til en ven Resize Print Bookmark and Share

Kursussøgning, efter- og videreuddannelse

Fødevaremikrobiologi

Praktisk information
Studieår 2016/2017
Tidspunkt
Blok 2
Niveau Bachelor
ECTS 7,5 ECTS
Kursusansvarlige
  • Henrik Siegumfeldt (6-796f6b6d7b73466c75756a34717b346a71)
  • Jørgen Leisner (3-6d6d6f4376787167316e7831676e)
  • Institut for Fødevarevidenskab
  • Institut for Veterinær Sygdomsbiologi
Kursusnummer: NFOB14028U

Engelsk titel

Food Microbiology

Kursusindhold

Kurset vil give en basal forståelse af principperne bag taksonomisk inddeling af mikroorganismer, og kurset giver endvidere kendskab til mikrobielle stofskifteprocesser som er vigtige i forbindelse med vækst i fødevarer, ligesom mikroorganismers vækst- og overlevelsesstrategier i fødevarer belyses. Kurset vil belyse epidemiologi og signifikans af fødevarebårne sygdomme med en grundig gennemgang af de vigtigste fødevarebårne humanpatogene bakterier, samt specifikke lovkrav. Udover sygdomsfremkaldende organismer vil mikrobiologisk kvalitetsforringelse og fordærv blive beskrevet, herunder konservering og mikrobiologi i forarbejdede fødevarer, ligesom værktøjer til styring af mikrobiologisk kvalitet, f.eks. HACCP, vil blive introduceret. Fermenterede fødevarer som f.eks. ost, øl og vin har stor økonomisk betydning, og derfor vil særlige problemstillinger ved produktion af fermenterede produkter blive gennemgået. I de senere år har der været en stigende interesse for interaktionen imellem mikroorganismer i tarmen og menneskekroppen, og i denne sammenhæng, vil brugen af såkaldte probiotiske kulturer også blive berørt.


Ved de praktiske øvelser indøves: Mikrobiologisk undersøgelse af levnedsmidler med henblik på prøveudtag fra fødevarer, isolering og identifikation af ”typiske” bakterier og svampe, kimtalsvurderinger fra fødevarer og påvisning af udvalgte patogene bakterier. Ved de teoretiske øvelser arbejdes der med cases til diskussion af mulige smittekilder ved fødevarebårne udbrud, beskrivelse af naturlige antimikrobielle stoffer, forskellige fermenteringer og HACCP. 

Målbeskrivelse

De studerende skal opnå et basalt kendskab til mikroorganismer og tilknyttede mikrobiologiske teknikker, med henblik på at undersøge og vurdere fødevarer ud fra mikrobiologiske kriterier. Overordnet skal de studerende opnå en forståelse for hvorfor mikroorganismer optræder i vores fødevarer, og hvordan deres tilstedeværelse kan styres. Kurset omhandler både negative aspekter som fordærv og patogene organismer, og positive aspekter som f.eks. fermentering

Når kurset er færdigt forventes den studerende at kunne:

Viden:
-Beskrive taxonomiske metoder til opdeling af mikroorganismer
-Beskrive mikroorganismers vækst og hvorledes væksten kontrolleres i fødevarer.
-Beskrive forekomst og betydning af udvalgte patogene mikroorganismer.
-Beskrive gavnlige effekter af mikroorganismer i fødevarer.
-Have kendskab til HACCP som værktøj til styring af mikrobiologisk kvalitet.

Færdigheder:
-Kunne arbejde forsvarligt i et mikrobiologisk laboratorium.
-Kunne isolere og identificere mikroorganismer fra en fødevare.

-Kunne kvantificere mikroorganismer i en fødevare, herunder vurdere passende fortyndinger.

Kompetencer:
-Vurdere hvorledes tilstedeværelsen af mikroorganismer vil påvirke en fødevareproduktion.
-Vurdere hvordan forekomst eller vækst af en uønsket mikroorganisme kan kontrolleres.
-Vurdere om tilsætning af mikroorganismer vil kunne løfte kvaliteten af en fødevare.

Anbefalede faglige forudsætninger

Kompetencer svarende til kurset: Grundlæggende celle- og molekylærbiologi

Tilmelding

Som meritstuderende - klik her!

Som enkeltfags-studerende (efter- og videreuddannelse) - klik her!

Uddannelse

Bacheloruddannelsen i fødevarer og ernæring

Studienævn

Studienævn for Fødevarer, Human ernæring og Idræt

Kursustype

Enkeltfag dagtimer (tompladsordning)

Varighed

1 blok

Skemagruppe

C
---- SKEMA LINK ----

Undervisningsform

Undervisningen tilrettelægges efter udvalgte emner, hvor hvert emne behandles i forelæsningsform. Når det skønnes at give en forøget indsigt, tillige i case-studier, og praktisk laboratoriearbejde. Eksamensspørgsmål til mundtlig eksamen offentliggøres før eksamen, så studerende ved selvstudium kan afgøre om de har tilegnet sig stoffet.

Kapacitet

Ingen begrænsning

Undervisningssprog

Dansk

Undervisningsmateriale

Se kursuslitteratur på Absalon.

Arbejdsbelastning

Kategori Timer
Forelæsninger 52
Praktiske øvelser 36
Teoretiske øvelser 60
Vejledning 5
Forberedelse 52
Eksamen 1
Total 206

Eksamen

Prøveform

Mundtlig prøve, 20 min
Individuel mundtlig eksamen, som tager udgangspunkt i et af flere udleverede eksamensspørgsmål. Alle emner, som er gennemgået i undervisningen kan inddrages i eksaminationen efter behov.

Hjælpemidler

Alle hjælpemidler tilladt

Bedømmelsesform

7-trins skala

Kriterier for bedømmelse

Jf. Målbeskrivelse.

Censurform

Ingen ekstern censur
Flere interne bedømmere

Reeksamen

Som ordinær eksamen

Mere information om kurset
Er du BA- eller KA-studerende?
Er du bachelor- eller kandidat-studerende, så find dette kursus i kursusbasen for studerende:

Kursusinformation for indskrevne studerende