AFLYST ÅU: Litteraturvidenskab: Tilvalgsemne B: Michel Houellebecqs romankunst og samtidsdiagnostik (Forår 2017)

Kursusindhold

På dette kursus vil vi læse en af de vigtigste og mest omdiskuterede forfattere i vor tid: Michel Houellebecq. Fra debutromanen Udvidelse af Kampzonen der så dagens lys tilbage i 1994 til den seneste, Underkastelse, der udkom samme dag som terrorangrebet på Charlie Hebdo har Houellebecq udfoldet sin samtidsdiagnostik i romanform. Dét er ledetråden i dette kursus: Houellebecqs diagnoser af samtiden. I den forbindelse skal vi se nærmere på debutens forestillinger og fremstillinger af konkurrencesamfundets kampzoner og bagsiden af dette samfund: depression; vi skal forsøge at forstå hans kritik af maj 68 i Elementarpartikler; beskrivelsen af sex, kærlighed og porno i Platform; de teknologiske drømme/mareridt om kloning, udødelighed og en posthuman fremtid i Muligheden af en ø; forholdet mellem kunst og kapital i Kortet og landskabet; og hans kortlægning af hvad jeg vil kalde en spirituel krise i Underkastelse.

På den måde vil nøgleord og –begreber være: Depression, neoliberalisme, religion, teknologi. Derudover skal vi se selvfølgelig se nærmere på hvordan romaner opfører sig som romaner, dvs. deres formelle karakter og respektive fiktionskonstruktioner. Det indebærer også et fokus på selve de grammatiske tider i de enkelte bøger og hans særegne, lakoniske, udmattede stil.

Engelsk titel

ÅU: Elective subject B

Uddannelse

Litteraturvidenskab

Undervisningen vil primært tage form af forelæsninger, men der vil være rig lejlighed til gruppearbejde, oplæg og fælles diskussion.

Med hensyn til konkret læsning vil vi (forsøge at nå) at læse Udvidelse af kampzonen, Elementarpartikler, Muligheden af en ø, Underkastelse i fuld længde, hvorfor det vil være en fordel af have anskaffet sig dem og eventuelt også læst dem på forhånd. Resten vil vi læse i uddrag. Af teoretiske værker vil vi blandt andet stifte bekendtskab med affektteori, empiriske depressionsstudier, og Michel Foucaults forelæsninger om biopolitik. Hvad sekundærlitteratur angår vil vi blandt andet læse uddrag fra Carole Sweeneys Michel Houellebecq and the Literature of Despair og Ben Jeffreys Anti-Matter.

ECTS
15 ECTS
Prøveform
Skriftlig aflevering
Censurform
Ekstern censur

Enkeltfag aften/weekend

  • Kategori
  • Timer
  • Forelæsninger
  • 30
  • Total
  • 30